Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Kawa z kardamonem

Kawa z kardamonem
Ilośc porcji

1 porcja

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.38 (Liczba ocen: 16)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jeżeli nachodzi nas ochota na aromatyczny napój, idealnie nadaje się do tego kawa z kardamonem. Głębia smaków i zapachów otworzy się przed nami tylko wtedy, gdy przygotujemy naszą kawę według odpowiedniego przepisu. Dowiedz się, jak zaparzyć kawę z kardamonem.

Składniki

kawa ziarnista świeżo mielona
kardamon
opcjonalnie – cukier, wanilia, cynamon

Opis wykonania

Rozgniatamy lekko ziarna kardamonu, by uwolnić ich aromat. Można użyć moździerzu bądź tłuczka do mięs.

Mielimy odpowiednią ilość kawy, najlepiej tuż przed przyrządzeniem, by zachować jej świeżość i aromat.

Sprawdź też: Jaki młynek do kawy wybrać?

Gotujemy świeżą wodę. Pamiętajmy, że używamy wody o temperaturze około 90-95°C, nie wrzącej.

Sprawdź: płyty grzewcze Bosch.

Do filiżanki dodajemy zmieloną kawę oraz rozgniecione ziarna kardamonu. Zalewamy kawę, delikatnie mieszając składniki. Po około 3–4 minutach aromaty kawy i kardamonu zdążyły się rozwinąć, kawa jest gotowa.

Kawę z kardamonem podajemy w filiżankach. Można dodać odrobinę mleka lub śmietanki. Powierzchnię kawy obsypujemy szczyptą startego ziarna kardamonu lub szczyptą cynamonu dla dodatkowego aromatu i efektu wizualnego.

Zobacz też: przepis na kawę mrożoną.

Porada Szefa

W jaki sposób łatwo wyczyścić kielich blendera?

Chcesz szybko i sprawnie umyć kielich blendera po zakończeniu miksowania? Zamiast myć go ręcznie, wykorzystaj sam blender do tego zadania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 4.38, Liczba ocen: 16
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Gorąca, mocna i aromatyczna ;) idealna filiżanka kawy
Agnieszkaku
Choć nie jestem kawoszę bardzo mi smakowała i zapewne jeszcze nie raz ją przyrządzę.
Radosław
Kawa i kardamon to idealne połączenie!
Radosław
Kawa z kardamonem - idealny duet!
Magda G
Warto wypróbować :)
MiszelPiszel
Wyśmienita! Dodanie kardamonu to świetny pomysł!
Sylwucha
Kawa w bardzo ciekawej dla mnie nowej odsłonie. Bardzo dobra
Babylington
Pyszna i aromatyczna. Idealna kawa na sezon jesienno-zimowy.
Marzenna
Aromatyczna i rozgrzewająca kawa idealna na jesienne Porąbki.
Toporkiewicz
Pycha! Fajnie rozgrzewa :)
Ewusia1222
Bardzo dobrze smakuje z kardamonem, u mnie obowiązkowo z dodatkiem mleka
bsylvia
Zdecydowanie warto przygotować, polecam!
damdlani
Jeszcze nie wiem do końca, co o tym sądzę, ale przepis ciekawy.
Lalaxo
Pyszna kawa
Magdalena Koźmińska
Według mnie kardamon jest wystarczający. Nie dodawałam cynamonu :)
olesia
Idealna na jesienne wieczory, redukuje otyłość i cukrzycę
Asiaw00
Wow! Idealna kawa na jesienne dni. Otula niczym miękki kocyk :) Polecam każdemu spróbować!
Ewusia1222
Piękny zapach, zrobiłam wersję bez mleka.
Aga Aga
Przepyszna. Aromatyczna i rozgrzewająca. U mnie obowiązkowa z bitą śmietaną i cynamonem
Michał Broniszewski
Kawa na pobudzenie😉
zielone_obloczki
Smaczna, polecam
Aleksandra J
Bardzo dobrze to smakuje 😊
ewaregina
Ja lubię mój mąż nie ;) trzeba spróbować
Lalaxo
Idealna na poranne rozbudzenie!
NatPab
Pyszna, aromatyczna kawa.
HomemadeChef
bardzo aromatyczna
Lapczys
Jako iż nie piję kawy bez mleka informuje, że mleko nie zabija smaku kardamonu.
Nastassia Mamaieva
Uwielbiam ten aromat i podkręcony smak👍