Kawa z kardamonem
1 porcje
10 min
Średnie
4.55 (Ilość ocen: 11)
Składniki
Kawa z kardamonem
Kawa z kardamonem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Rozgniatamy lekko ziarna kardamonu, by uwolnić ich aromat. Można użyć moździerzu bądź tłuczka do mięs.
Mielimy odpowiednią ilość kawy, najlepiej tuż przed przyrządzeniem, by zachować jej świeżość i aromat.
Sprawdź też: Jaki młynek do kawy wybrać?
Gotujemy świeżą wodę. Pamiętajmy, że używamy wody o temperaturze około 90-95°C, nie wrzącej.
Sprawdź: płyty grzewcze Bosch.
Do filiżanki dodajemy zmieloną kawę oraz rozgniecione ziarna kardamonu. Zalewamy kawę, delikatnie mieszając składniki. Po około 3–4 minutach aromaty kawy i kardamonu zdążyły się rozwinąć, kawa jest gotowa.
Kawę z kardamonem podajemy w filiżankach. Można dodać odrobinę mleka lub śmietanki. Powierzchnię kawy obsypujemy szczyptą startego ziarna kardamonu lub szczyptą cynamonu dla dodatkowego aromatu i efektu wizualnego.
Zobacz też: przepis na kawę mrożoną.
Komentarze