Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

4.55 (Ilość ocen: 11)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Jeżeli nachodzi nas ochota na aromatyczny napój, idealnie nadaje się do tego kawa z kardamonem. Głębia smaków i zapachów otworzy się przed nami tylko wtedy, gdy przygotujemy naszą kawę według odpowiedniego przepisu. Dowiedz się, jak zaparzyć kawę z kardamonem.

Składniki

kawa ziarnista świeżo mielona
kardamon
opcjonalnie – cukier, wanilia, cynamon

Opis wykonania

Rozgniatamy lekko ziarna kardamonu, by uwolnić ich aromat. Można użyć moździerzu bądź tłuczka do mięs.

Mielimy odpowiednią ilość kawy, najlepiej tuż przed przyrządzeniem, by zachować jej świeżość i aromat.

Sprawdź też: Jaki młynek do kawy wybrać?

Gotujemy świeżą wodę. Pamiętajmy, że używamy wody o temperaturze około 90-95°C, nie wrzącej.

Sprawdź: płyty grzewcze Bosch.

Do filiżanki dodajemy zmieloną kawę oraz rozgniecione ziarna kardamonu. Zalewamy kawę, delikatnie mieszając składniki. Po około 3–4 minutach aromaty kawy i kardamonu zdążyły się rozwinąć, kawa jest gotowa.

Kawę z kardamonem podajemy w filiżankach. Można dodać odrobinę mleka lub śmietanki. Powierzchnię kawy obsypujemy szczyptą startego ziarna kardamonu lub szczyptą cynamonu dla dodatkowego aromatu i efektu wizualnego.

Zobacz też: przepis na kawę mrożoną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 4.55, Ilość ocen: 11
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Arkouda
Gorąca, mocna i aromatyczna ;) idealna filiżanka kawy
Agnieszkaku
Choć nie jestem kawoszę bardzo mi smakowała i zapewne jeszcze nie raz ją przyrządzę.
Radosław
Kawa i kardamon to idealne połączenie!
Radosław
Kawa z kardamonem - idealny duet!
Magda G
Warto wypróbować :)
MiszelPiszel
Wyśmienita! Dodanie kardamonu to świetny pomysł!
Sylwucha
Kawa w bardzo ciekawej dla mnie nowej odsłonie. Bardzo dobra
Babylington
Pyszna i aromatyczna. Idealna kawa na sezon jesienno-zimowy.
Marzenna
Aromatyczna i rozgrzewająca kawa idealna na jesienne Porąbki.
Toporkiewicz
Pycha! Fajnie rozgrzewa :)
Ewusia1222
Bardzo dobrze smakuje z kardamonem, u mnie obowiązkowo z dodatkiem mleka
bsylvia
Zdecydowanie warto przygotować, polecam!
damdlani
Jeszcze nie wiem do końca, co o tym sądzę, ale przepis ciekawy.
Lalaxo
Pyszna kawa
Magdalena Koźmińska
Według mnie kardamon jest wystarczający. Nie dodawałam cynamonu :)
olesia
Idealna na jesienne wieczory, redukuje otyłość i cukrzycę
Asiaw00
Wow! Idealna kawa na jesienne dni. Otula niczym miękki kocyk :) Polecam każdemu spróbować!
Ewusia1222
Piękny zapach, zrobiłam wersję bez mleka.
Aga Aga
Przepyszna. Aromatyczna i rozgrzewająca. U mnie obowiązkowa z bitą śmietaną i cynamonem
Michał Broniszewski
Kawa na pobudzenie😉
zielone_obloczki
Smaczna, polecam
Aleksandra J
Bardzo dobrze to smakuje 😊