Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

10 min

Poziom trudności

Średnie

Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku iMN680laInc6IA
Jeżeli nachodzi nas ochota na aromatyczny napój, idealnie nadaje się do tego kawa z kardamonem. Głębia smaków i zapachów otworzy się przed nami tylko wtedy, gdy przygotujemy naszą kawę według odpowiedniego przepisu. Dowiedz się, jak zaparzyć kawę z kardamonem.

Składniki

kawa ziarnista świeżo mielona
kardamon
opcjonalnie – cukier, wanilia, cynamon

Opis wykonania

Rozgniatamy lekko ziarna kardamonu, by uwolnić ich aromat. Można użyć moździerzu bądź tłuczka do mięs.

Mielimy odpowiednią ilość kawy, najlepiej tuż przed przyrządzeniem, by zachować jej świeżość i aromat.

Sprawdź też: Jaki młynek do kawy wybrać?

Gotujemy świeżą wodę. Pamiętajmy, że używamy wody o temperaturze około 90-95°C, nie wrzącej.

Sprawdź: płyty grzewcze Bosch.

Do filiżanki dodajemy zmieloną kawę oraz rozgniecione ziarna kardamonu. Zalewamy kawę, delikatnie mieszając składniki. Po około 3–4 minutach aromaty kawy i kardamonu zdążyły się rozwinąć, kawa jest gotowa.

Kawę z kardamonem podajemy w filiżankach. Można dodać odrobinę mleka lub śmietanki. Powierzchnię kawy obsypujemy szczyptą startego ziarna kardamonu lub szczyptą cynamonu dla dodatkowego aromatu i efektu wizualnego.

Zobacz też: przepis na kawę mrożoną.

Oceń przepis
Średnia: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych