Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kawa z kardamonem

Opis wykonania

Jeżeli nachodzi nas ochota na aromatyczny napój, idealnie nadaje się do tego kawa z kardamonem. Głębia smaków i zapachów otworzy się przed nami tylko wtedy, gdy przygotujemy naszą kawę według odpowiedniego przepisu. Dowiedz się, jak zaparzyć kawę z kardamonem.

  1. Rozgniatamy lekko ziarna kardamonu, by uwolnić ich aromat. Można użyć moździerzu bądź tłuczka do mięs.

  2. Mielimy odpowiednią ilość kawy, najlepiej tuż przed przyrządzeniem, by zachować jej świeżość i aromat.

    Sprawdź też: Jaki młynek do kawy wybrać?

  3. Gotujemy świeżą wodę. Pamiętajmy, że używamy wody o temperaturze około 90-95°C, nie wrzącej.

    Sprawdź: płyty grzewcze Bosch.

  4. Do filiżanki dodajemy zmieloną kawę oraz rozgniecione ziarna kardamonu. Zalewamy kawę, delikatnie mieszając składniki. Po około 3–4 minutach aromaty kawy i kardamonu zdążyły się rozwinąć, kawa jest gotowa.

  5. Kawę z kardamonem podajemy w filiżankach. Można dodać odrobinę mleka lub śmietanki. Powierzchnię kawy obsypujemy szczyptą startego ziarna kardamonu lub szczyptą cynamonu dla dodatkowego aromatu i efektu wizualnego.

    Zobacz też: przepis na kawę mrożoną.

Bosch do kuchni