Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Klonowy sernik z daktylowym karmelem i prażonymi nerkowcami

Klonowy sernik z daktylowym karmelem i prażonymi nerkowcami
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kremowy sernik z syropem klonowym, otulony mega kruchą kokosowo-maślaną warstwą. Bez cukru, z chrupiącą warstwą orzechów i wytrawnej czekolady.

Składniki

100 g Mąka orkiszowa
2 łyżka Syrop klonowy
40 g Olej kokosowy nierafinowany
20 g Zimne maslo
500 g Twaróg sernikowy
120 g Ricotta (lub mascarpone) o obniżonej zawartości tłuszczu
6 łyżka Syrop klonowy
2 łyżka Mąka ziemniaczana
1 szt. Jajo
1/3 szt. Sok z cytryny
1 szczypta Ziarenka wanilii
1/2 szklanka Daktyle Medjool
1 szczypta Sól różowa himalajska
1/2 szklanka Nerkowce
1/3 szt. Gorzka czekolada 90%
3 łyżka Śmietanka kokosowa

Opis wykonania

1. Do malaksera wsypać przesianą mąkę orkiszową, 2 łyżki syropu klonowego, pokrojone w kosteczkę zimne masło, najlepiej chłodny olej kokosowy, odrobinę morskiej soli (opcjonalnie) szybko wyrobić kruche ciasto. Schłodzić w lodówce ok. 20 minut. Po tym czasie cienko rozwałkować i wylepić dokładnie tortownicę (15-16 cm) boki i dno tortownicy ( uprzednio wyłożone papierem do pieczenia). Następnie jeszcze schłodzić ok.30 min. Po tym czasie wstawić do nagrzanego piekarnika 180C na 15 min. Podpiec i wyjąć. 2. Zmiksować śmietankę, twaróg, ricottę (lub mascarpone). Miksujemy krótko choć dokładnie, żeby zbytnio nie napuszyć sernika. Dodajemy wanilię, syrop klonowy i mąkę ziemniaczaną oraz jajko.. Zmiksować do połączenia składników. Przelewamy do upieczonego kruchego - wypełniając całą formę. Pieczemy ok.30 min w 180C lub krócej do ścięcia sera (powinien być sprężyst) studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika. Później cały czas przechowujemy w lodówce. 3. Zalewamy wypestkowane daktyle gorąca wodą na ok.15 min, następnie odlewamy trochę wody i blendujemy na gładko z odrobiną soli różowej. Rozmarowujemy na wierzchu sernika, posypujemy prażonymi nerkowcami oraz wiórkami gorzkiej czekolady.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych