Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kotlet szwajcarski z serem i pesto jarmużowym

Kotlet szwajcarski z serem i pesto jarmużowym
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Kotlet szwajcarski, inaczej Cordon bleu, to bardzo popularne danie. Tym razem namawiam Was do zamiany szynki na pesto z jarmużu. Z pewnością wersja z pesto będzie świeża w smaku i atrakcyjna wizualnie.

Składniki

2 grubsze plastry schabu (25 -30 dkg)
4 plastry żółtego sera
1 jajko
bułka tarta
mąka
sól
pieprz
olej lub masło klarowane do smażenia

Pesto:
150 g jarmużu
½ kubka nerkowców prażonych na suchej patelni
80 ml oliwy z oliwek
20 g parmezanu
sok z połówki cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżka miodu
sól do smaku
60-100 ml wody, w zależności od preferowanej konsystencji pesto

Opis wykonania

Pesto:

Do blendera przełóż jarmuż, dodaj oliwę, sok z cytryny, parmezan, czosnek, orzechy, miód, sól, pieprz i połowę wody. Całość zblenduj do ulubionej konsystencji.

Mięso rozbij cienko. Na środku ułóż plastry sera i łyżkę pesto.

Mięso złóż na pół, obtocz w mące, roztrzepanym jajku doprawionym solą i pieprzem i w bułce tartej.

Porada

Krojenie i siekanie to czasochłonne czynności. Możesz wykonać je szybciej przy pomocy uniwersalnego rozdrabniacza do blendera ręcznego marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Rozgrzej płytę grzewczą i smaż na maśle klarowanym lub oleju, z każdej strony na złoty kolor.

Kotlet szwajcarski będzie świetnie komponował się z puree.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Bardzo udane danie 👍

Powiązane przepisy