Kotlety z kalafiora
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kotlety z kalafiora i jajek możesz przygotować na dwa sposoby: jedne smażone na patelni, drugie pieczone w piekarniku. To świetna opcja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych przepisów. Są proste w przygotowaniu i można je dostosować do własnych preferencji.
Kalafior ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki cukru.
Wystudzone warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodać jajka bułkę tartą i przypraw do smaku, następnie formować kulki i obtocz w tartej bułce.
Pieczone kotlety z kalafiora i jajek wystarczy włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem, ułóż na niej kotlety. Piecz do uzyskania złotego koloru, obróć w trakcie pieczenia.
Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce możesz też usmażyć na patelni. Smaż je na średnim ogniu, aż będą złote z obu stron.
Podanie
Kotlety z kalafiora możesz podawać z sosami (od klasycznego sosu pomidorowego, przez jogurtowy z ziołami, po wegański majonez czy sos czosnkowy), sałatki z liści szpinaku, mieszanki sałat z dressingiem balsamicznym czy też pieczonych warzyw. Możesz także podawać z pieczonymi ziemniakami lub słodkimi ziemniakami, co stworzy pełnowartościowy posiłek.
Komentarze