Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kotlety z kalafiora to wyśmienita propozycja dla tych, którzy szukają zdrowych i kreatywnych alternatyw w kuchni. Połączenie kalafiora z aromatycznymi przyprawami tworzy danie pełne smaku, które zaskoczy każdego. Idealne dla wegetarian i nie tylko!

Składniki

1 szt. - kalafiora
2 szt. - jajek
0,5 szklanki - bułki tartej
2 szczypty - pieprzu
3 szczypty - soli

Opis wykonania

Kotlety z kalafiora i jajek możesz przygotować na dwa sposoby: jedne smażone na patelni, drugie pieczone w piekarniku. To świetna opcja dla osób poszukujących zdrowych i smacznych przepisów. Są proste w przygotowaniu i można je dostosować do własnych preferencji.

Kalafior ugotuj w lekko osolonej wodzie z dodatkiem 0,5 łyżeczki cukru.

Wystudzone warzywo zetrzyj na tarce o grubych oczkach, dodać jajka bułkę tartą i przypraw do smaku, następnie formować kulki i obtocz w tartej bułce.

Pieczone kotlety z kalafiora i jajek wystarczy włóż do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i lekko posmaruj olejem, ułóż na niej kotlety. Piecz do uzyskania złotego koloru, obróć w trakcie pieczenia.

Kotlety z kalafiora w chrupiącej panierce możesz też usmażyć na patelni. Smaż je na średnim ogniu, aż będą złote z obu stron.

Podanie

Kotlety z kalafiora możesz podawać z sosami (od klasycznego sosu pomidorowego, przez jogurtowy z ziołami, po wegański majonez czy sos czosnkowy), sałatki z liści szpinaku, mieszanki sałat z dressingiem balsamicznym czy też pieczonych warzyw. Możesz także podawać z pieczonymi ziemniakami lub słodkimi ziemniakami, co stworzy pełnowartościowy posiłek.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
U mnie wersja smażona, ale zamierzam wypróbować również wersję w piekarnika, aby były jeszcze zdrowsze!