Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasze to jedne z najzdrowszych źródeł węglowodanów w naszej diecie. Jedną z tych, po które chętniej sięgamy jest kasza bulgur. Jeżeli jednak znudziła Ci się kasza w klasycznym wydaniu, koniecznie wypróbuj przepis na te pyszne kotleciki z kaszy bulgur, które upieczesz w piekarniku.

Składniki

100 g kasza bulgur (suchej)
1/2 szt. duża cebula
1/2 szt. papryka
1 szt. marchewka
1 ząbki czosnek
1 szt. jajko
10–15 g ser żółty (najlepiej cheddar)
2 szt. pomidor
do smaku papryka słodka
do smaku pieprz i sól
do smaku kurkuma
do smaku papryka wędzona
do smaku bazylia
do smaku tymianek

Opis wykonania

Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostudzenia.

Warzywa umyj, marchewkę obierz i razem z pomidorami i papryką posiekaj w niedużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Zeszklij na patelni z niedużą ilością oleju. Gdy cebula ładnie się zrumieni dodaj do niej pozostałe warzywa, wymieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut aż zmiękną. Warzywa wymieszaj z kaszą.

Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, starty ser żółty oraz wspomniane przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Łyżką nakładaj na blaszkę nieduże porcje masy, formując kotleciki z kaszy bulgur.

Piecz je do zrumienienia przez około 30 minut, pamiętając, by w połowie czasu delikatnie obrócić je na drugą stronę.

Sprawdź ofertę sprzętu kuchennego Bosch: Piekarniki do zabudowy Bosch

Kotlety z kaszy bulgur pieczone w piekarniku to oryginalny pomysł na zdrowy posiłek i wzbogacenie naszej diety o warzywa i kaszę. Możesz je zaserwować z ulubionym sosem, posypane świeżymi kiełkami lub z dodatkiem np. mięsnego gulaszu.

Placki z kaszy bulgur doskonale sprawdzą się również jako pomysł na zdrowe drugie śniadanie lub sycącą kolację.

Smacznego!

Sprawdź inne przepisy na wegetariańskie kotlety: Wegetariańskie kotlety z warzyw i roślin strączkowych

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych