Kotlety z kaszy bulgur
2 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Kotlety z kaszy bulgur
Kotlety z kaszy bulgur
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostudzenia.
Warzywa umyj, marchewkę obierz i razem z pomidorami i papryką posiekaj w niedużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Zeszklij na patelni z niedużą ilością oleju. Gdy cebula ładnie się zrumieni dodaj do niej pozostałe warzywa, wymieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut aż zmiękną. Warzywa wymieszaj z kaszą.
Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, starty ser żółty oraz wspomniane przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.
Blachę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Łyżką nakładaj na blaszkę nieduże porcje masy, formując kotleciki z kaszy bulgur.
Piecz je do zrumienienia przez około 30 minut, pamiętając, by w połowie czasu delikatnie obrócić je na drugą stronę.
Sprawdź ofertę sprzętu kuchennego Bosch: Piekarniki do zabudowy Bosch
Kotlety z kaszy bulgur pieczone w piekarniku to oryginalny pomysł na zdrowy posiłek i wzbogacenie naszej diety o warzywa i kaszę. Możesz je zaserwować z ulubionym sosem, posypane świeżymi kiełkami lub z dodatkiem np. mięsnego gulaszu.
Placki z kaszy bulgur doskonale sprawdzą się również jako pomysł na zdrowe drugie śniadanie lub sycącą kolację.
Smacznego!
Sprawdź inne przepisy na wegetariańskie kotlety: Wegetariańskie kotlety z warzyw i roślin strączkowych
Komentarze