Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Kotlety z kaszy bulgur

Opis wykonania

Kasze to jedne z najzdrowszych źródeł węglowodanów w naszej diecie. Jedną z tych, po które chętniej sięgamy jest kasza bulgur. Jeżeli jednak znudziła Ci się kasza w klasycznym wydaniu, koniecznie wypróbuj przepis na te pyszne kotleciki z kaszy bulgur, które upieczesz w piekarniku.

  1. Kaszę bulgur ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Odcedź i odstaw do ostudzenia.

    Warzywa umyj, marchewkę obierz i razem z pomidorami i papryką posiekaj w niedużą kostkę. Cebulę obierz i drobno posiekaj.

    Zeszklij na patelni z niedużą ilością oleju. Gdy cebula ładnie się zrumieni dodaj do niej pozostałe warzywa, wymieszaj i duś pod przykryciem około 10 minut aż zmiękną. Warzywa wymieszaj z kaszą.

  2. Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, starty ser żółty oraz wspomniane przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

    Blachę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 180 stopni Celsjusza. Łyżką nakładaj na blaszkę nieduże porcje masy, formując kotleciki z kaszy bulgur.

    Piecz je do zrumienienia przez około 30 minut, pamiętając, by w połowie czasu delikatnie obrócić je na drugą stronę.

    Sprawdź ofertę sprzętu kuchennego Bosch: Piekarniki do zabudowy Bosch

  3. Kotlety z kaszy bulgur pieczone w piekarniku to oryginalny pomysł na zdrowy posiłek i wzbogacenie naszej diety o warzywa i kaszę. Możesz je zaserwować z ulubionym sosem, posypane świeżymi kiełkami lub z dodatkiem np. mięsnego gulaszu.

    Placki z kaszy bulgur doskonale sprawdzą się również jako pomysł na zdrowe drugie śniadanie lub sycącą kolację.

    Smacznego!

    Sprawdź inne przepisy na wegetariańskie kotlety: Wegetariańskie kotlety z warzyw i roślin strączkowych

Bosch do kuchni