Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kotlety z kaszy jęczmiennej z cebulką

Kotlety z kaszy jęczmiennej
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Kasza jęczmienna jest zdrowa, zawiera dużo błonnika i jest dobrym źródłem witaminy PP. Idealna do kotletów.

Składniki

10 łyżka bułka tarta do obtoczenia
1 szczypta papryka słodka mielona
2 szczypta sól, pieprz
2 łyżka siekanej natki pietruszki
3 łyżka bułki tartej
1 szt. jajko
1 szt. duża cebula
100 g kaszy jęczmiennej perłowej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
258.8 kcal
Tłuszcz
7.6 g
Węglowodany
39 g
Błonnik
7.2 g
Białko
4.2 g
Sól
1.9 g

Opis wykonania

Posiekaną na drobno cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Kaszę ugotować (15 min.). Ostudzoną kaszę wsypać do miski, wbić jajko, dodać cebulę i pozostałe składniki. Wyrobić masę, spróbować czy jest dobrze przyprawiona. Formować małe kotlety, często maczając ręce w wodzie, a następnie obtaczać je w bułce tartej (jeśli masa będzie się rozpadać można dodać trochę więcej bułki tartej lub mąki). Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ostrożnie przekręcać na drugą stronę łopatką. Podawać z sosem i surówką.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych