Kotlety z kaszy jęczmiennej z cebulką
4 porcje
Średnie
Kasza jęczmienna jest zdrowa, zawiera dużo błonnika i jest dobrym źródłem witaminy PP. Idealna do kotletów.
Składniki
10 łyżka bułka tarta do obtoczenia
1 szczypta papryka słodka mielona
2 szczypta sól, pieprz
2 łyżka siekanej natki pietruszki
3 łyżka bułki tartej
1 szt. jajko
1 szt. duża cebula
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
258.8 kcal
Tłuszcz
7.6 g
Węglowodany
39 g
Błonnik
7.2 g
Białko
4.2 g
Sól
1.9 g
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Kotlety z kaszy jęczmiennej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Posiekaną na drobno cebulę usmażyć na rozgrzanym oleju, pod koniec smażenia przyprawić solą i pieprzem. Kaszę ugotować (15 min.). Ostudzoną kaszę wsypać do miski, wbić jajko, dodać cebulę i pozostałe składniki. Wyrobić masę, spróbować czy jest dobrze przyprawiona. Formować małe kotlety, często maczając ręce w wodzie, a następnie obtaczać je w bułce tartej (jeśli masa będzie się rozpadać można dodać trochę więcej bułki tartej lub mąki). Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Ostrożnie przekręcać na drugą stronę łopatką. Podawać z sosem i surówką.
Komentarze