KREM DYNIOWO - SEROWY Z KURCZAKIEM I GRZANKAMI
4 porcje
30 min
Łatwe
Zupa dyniowa w postaci kremu jest idealna na jesienną porę roku,
Składniki
500 g dynia
200 g ziemniaki
150 g seler
50 g ser żółty
200 g upieczona pierś z kurczaka
1 l bulion warzywny
1 g sól, pieprz
1 szczypta papryka słodka
1 szt. czosnek
1 garść grzanki
2 łyżka oliwa
1 łyżka kolendra
1 łyżka śmietana 18%
KREM DYNIOWO - SEROWY Z KURCZAKIEM I GRZANKAMI
KREM DYNIOWO - SEROWY Z KURCZAKIEM I GRZANKAMI
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka łącznie z pokrojonymi ziemniakami i selerem, zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości, około 20 minut. Gdy warzywa są już miękkie blendujemy zupę na gładki krem, gdy by był zbyt gęsty dolewamy wody.. Doprawiamy do smaku, do gorącej zupy dodajemy część sera, przeciśnięty czosnek, śmietanę i mieszamy.
Krem nalewamy do miseczek, posypujemy serem i kolendrą, dodajemy pokrojoną pierś z kurczaka i posypujemy grzankami. Zupę podajemy ciepłą. Smacznego.
Komentarze