


Prosty krem pomidorowy urozmaicony cynamonem, mozarellą oraz prażonym słonecznikiem.
Słonecznik prażymy na patelni. Rosół wlewamy do garnka, dodajemy masło i stawiamy na ogniu. Obieramy warzywa i kroimy w talarki, następnie wrzucamy do garnka z rosołem. Gdy bulion zaczyna się gotować, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie oraz sól i pieprz do smaku. Gdy warzywa zaczną mięknąć, siekamy i dorzucamy bazylię, następnie dodajemy cynamon. Kiedy warzywa są już ugotowane, wsypujemy słonecznik. Gotujemy jeszcze przez chwilę. Wyciągamy liście laurowe i ziele angielskie, całość blendujemy, powoli dolewając przecier pomidorowy. Blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, następnie stawiamy jeszcze na chwilę na mały ogień. Przelewamy krem do miseczek i posypujemy startą mozarellą, która świetnie zastąpi zwykły makaron. Smacznego!