Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Krem soczewicowy na pomidorówce z jarmużem

Krem soczewicowy na pomidorówce z jarmużem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Krem z soczewicy jest bardzo sycącym i rozgrzewającym daniem. Bazą jest zupa pomidorowa, a dodatek soczewicy sprawia, że zupa krem jest naprawdę pożywna – w chłodne dni będzie doskonałym wyborem. To danie pełne smaku i zdrowych składników.

Składniki

200 g - soczewicy czerwonej
2 ząbki - czosnku
- imbir , kawałek 2 cm
0,8-1 l - wody
400 g - krojonych pomidorów z puszki
2 szt. - marchewki
3 garści - jarmużu
1 szt. - papryczki chili
2 łyżki - oliwy z oliwek
sól - sól, pieprz do smaku

Opis wykonania

Opłucz soczewicę i odsącz ją na sicie. Czosnek, chili i imbir drobno posiekaj, podsmaż na oliwie na złoty kolor. Następnie dodaj startą marchewkę, chwilę przesmaż, dodaj soczewicę i ponownie przesmaż na tej samej mocy płyty grzewczej.

Całość zalej wodą, gotuj 5–8 min na małej mocy, dodaj pomidory i ponownie zagotuj.

Zupę dopraw solą i pieprzem, a na koniec zmiksuj w blenderze.

Obrany z łodyg jarmuż porwij na mniejsze części i przelej wrzątkiem. W głębokim talerzu ułóż na brzegu jarmuż, a zupę wlej na środek.

Zupy kremy, w tym krem z czerwonej soczewicy na zupie pomidorowej, najlepiej smakują z chrupiącymi dodatkami. Tutaj idealnie sprawdzą się domowe grzanki ziołowe.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych