Krem soczewicowy na pomidorówce z jarmużem
![Krem soczewicowy na pomidorówce z jarmużem](https://akademiasmaku.pl/storage/7857/conversions/krem-soczewicowy-na-pomidorowce-z-jarmuzem-5041-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Krem soczewicowy na pomidorówce z jarmużem
Krem soczewicowy na pomidorówce z jarmużem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10099/conversions/1ViwjiKzpaNqBr-thumb.webp)
Opłucz soczewicę i odsącz ją na sicie. Czosnek, chili i imbir drobno posiekaj, podsmaż na oliwie na złoty kolor. Następnie dodaj startą marchewkę, chwilę przesmaż, dodaj soczewicę i ponownie przesmaż na tej samej mocy płyty grzewczej.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10100/conversions/VFhaH8GyL1j2zr-thumb.webp)
Całość zalej wodą, gotuj 5–8 min na małej mocy, dodaj pomidory i ponownie zagotuj.
Zupę dopraw solą i pieprzem, a na koniec zmiksuj w blenderze.
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10101/conversions/pNJd3TYq3y64zH-thumb.webp)
Obrany z łodyg jarmuż porwij na mniejsze części i przelej wrzątkiem. W głębokim talerzu ułóż na brzegu jarmuż, a zupę wlej na środek.
Zupy kremy, w tym krem z czerwonej soczewicy na zupie pomidorowej, najlepiej smakują z chrupiącymi dodatkami. Tutaj idealnie sprawdzą się domowe grzanki ziołowe.
Komentarze