Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem soczewicowy na pomidorówce z jarmużem

Opis wykonania

Krem z soczewicy jest bardzo sycącym i rozgrzewającym daniem. Bazą jest zupa pomidorowa, a dodatek soczewicy sprawia, że zupa krem jest naprawdę pożywna – w chłodne dni będzie doskonałym wyborem. To danie pełne smaku i zdrowych składników.

Krem soczewicowy na pomidorówce z jarmużem - krok 1

Opłucz soczewicę i odsącz ją na sicie. Czosnek, chili i imbir drobno posiekaj, podsmaż na oliwie na złoty kolor. Następnie dodaj startą marchewkę, chwilę przesmaż, dodaj soczewicę i ponownie przesmaż na tej samej mocy płyty grzewczej.

Krem soczewicowy na pomidorówce z jarmużem - krok 2

Całość zalej wodą, gotuj 5–8 min na małej mocy, dodaj pomidory i ponownie zagotuj.

Zupę dopraw solą i pieprzem, a na koniec zmiksuj w blenderze.

Krem soczewicowy na pomidorówce z jarmużem - krok 3

Obrany z łodyg jarmuż porwij na mniejsze części i przelej wrzątkiem. W głębokim talerzu ułóż na brzegu jarmuż, a zupę wlej na środek.

Zupy kremy, w tym krem z czerwonej soczewicy na zupie pomidorowej, najlepiej smakują z chrupiącymi dodatkami. Tutaj idealnie sprawdzą się domowe grzanki ziołowe.

Bosch do kuchni