Krem z dyni hokkaido z bazylią i groszkiem ptysiowym
4 porcje
30 min
Łatwe
Bardzo prosta, szybka i smaczna zupa krem. To łatwy sposób na pożywny obiad, kiedy nie mamy zbyt wiele czasu na gotowanie.
Składniki
800 g obranej i oczyszczonej dyni hokkaido
300 ml bulion warzywny
1 szt. pęczek świeżej bazylii
1 łyżeczka sól, pieprz
100 g groszek ptysiowy
Krem z dyni hokkaido z bazylią i groszkiem ptysiowym
Krem z dyni hokkaido z bazylią i groszkiem ptysiowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dynię oczyszczamy, ściągamy skórę obieraczką (możemy ją zostawić, ale dynię należy porządnie wyszorować), kroimy w półksiężyce i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20 minut w temperaturze 180*C.
Rosół/bulion podgrzewamy, dodajemy listki bazylii i upieczoną dynię, blendujemy na gładki krem. Doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy.
Krem podajemy z groszkiem ptysiowym.
Komentarze