Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu
5 porcje
50 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu
Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.
2. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę a cebulę obrać i drobno posiekać.
3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek.
4. Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.
5. Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i polany kremem balsamicznym.
Komentarze