Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem z dyni, pomarańczy i nutą kardamonu

Opis wykonania

Gęsta, aromatyczna zupa - krem z dyni, dojrzewających w słońcu pomarańczy, marchwi, z dodatkiem wyrazistego kardamonu oraz chrupiących pestek dyni.

1. Dynię obrać ze skóry, miąższ pokroić w kostkę.

2. Marchew obrać i pokroić w drobną kostkę a cebulę obrać i drobno posiekać.

3. Pomarańcze obrać ze skóry i wyfiletować tak aby pozbyć się błonek.

4. Na rozgrzanym maśle podsmażyć marchew, dodać cebulę i po kilku minutach smażenia dodać miąższ z dyni i pomarańczy pokrojony w kostkę. Całość zalać bulionem drobiowym, dodać kardamon i gotować do miękkości warzyw. Następnie zmiksować blenderem do postaci kremu i doprawić solą oraz pieprzem.

5. Krem z dyni i pomarańczy podawać posypany podprażonymi pestkami dyni i polany kremem balsamicznym.

Akademia Smaku