Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem z jarmużu i kalafiora z mleczkiem kokosowym

Krem z jarmużu i kalafiora z mleczkiem kokosowym
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa z dodatkiem mleczka kokosowego jest bardzo kremowa, a w smaku wyjątkowa.Dodany imbir nadaje ostrości, a duszone warzywa słodkości.

Składniki

300 g świeżego kalafiora
80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg)
400 ml mleczka kokosowego
1 szt. duża cebula
2 szt. ząbki czosnku
50 g pietruszki – korzeń
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka masła klarowanego
0,5 łyżeczka curry
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
4 łyżka jogurtu greckiego
sól himalajska do smaku
1 łyżeczka cukru
pieprz czarny świeżo mielony

Opis wykonania

Cebulę, czosnek, pietruszkę kroimy w drobna kostkę, przekładamy do rondelka i dusimy do miękkości z dodatkiem imbiru, masła, curry, tymianku i 20 ml wody. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Liście jarmużu (mniejsze kawałki) sparzamy wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (1 łyżeczka). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jarmuż pozostawiamy na cedzaku do odcieknięcia, następnie odciskamy z nadmiaru wody lub suszymy za pomocą suszarki do sałaty. Kalafior, jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą np. blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z łyżeczką jogurtu greckiego, lub z prażonymi płatkami migdałowymi.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
bardzo ciekawa inspiracja