Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem z jarmużu i kalafiora z mleczkiem kokosowym

Opis wykonania

Zupa z dodatkiem mleczka kokosowego jest bardzo kremowa, a w smaku wyjątkowa.Dodany imbir nadaje ostrości, a duszone warzywa słodkości.

Cebulę, czosnek, pietruszkę kroimy w drobna kostkę, przekładamy do rondelka i dusimy do miękkości z dodatkiem imbiru, masła, curry, tymianku i 20 ml wody. Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Liście jarmużu (mniejsze kawałki) sparzamy wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (1 łyżeczka). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jarmuż pozostawiamy na cedzaku do odcieknięcia, następnie odciskamy z nadmiaru wody lub suszymy za pomocą suszarki do sałaty. Kalafior, jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą np. blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z łyżeczką jogurtu greckiego, lub z prażonymi płatkami migdałowymi.