Krem z jarmużu i kalafiora z mleczkiem kokosowym
4 porcje
25 min
Łatwe
Zupa z dodatkiem mleczka kokosowego jest bardzo kremowa, a w smaku wyjątkowa.Dodany imbir nadaje ostrości, a duszone warzywa słodkości.
Składniki
300 g świeżego kalafiora
80 g jarmużu (pozbawionego twardych łodyg)
400 ml mleczka kokosowego
1 szt. duża cebula
2 szt. ząbki czosnku
50 g pietruszki – korzeń
1 łyżka startego świeżego imbiru
1 łyżka masła klarowanego
0,5 łyżeczka curry
1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku
4 łyżka jogurtu greckiego
sól himalajska do smaku
1 łyżeczka cukru
pieprz czarny świeżo mielony
Krem z jarmużu i kalafiora z mleczkiem kokosowym
Krem z jarmużu i kalafiora z mleczkiem kokosowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę, czosnek, pietruszkę kroimy w drobna kostkę, przekładamy do rondelka i dusimy do miękkości z dodatkiem imbiru, masła, curry, tymianku i 20 ml wody.
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy.
Liście jarmużu (mniejsze kawałki) sparzamy wrzątkiem z dodatkiem cukru i soli (1 łyżeczka). Odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Jarmuż pozostawiamy na cedzaku do odcieknięcia, następnie odciskamy z nadmiaru wody lub suszymy za pomocą suszarki do sałaty.
Kalafior, jarmuż dodajemy do uduszonych warzyw, dolewamy mleczka kokosowego i całość miksujemy za pomocą np. blendera do uzyskania gładkiej, kremowej konsystencji.
Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Krem podajemy z łyżeczką jogurtu greckiego, lub z prażonymi płatkami migdałowymi.
Komentarze