Krem z pieczonej papryki i pomidorów z tymiankiem
4 porcje
Średnie
Krem z pieczonej papryki i pomidorów z tymiankiem
Składniki
4 szt. papryka czerwona
1 l pomidory
0,5 l bulion
2 szt. cebula
3 łyżka tymianek
1 szt. czosnek
2 szczypta sól
3 szczypta pieprz
1 łyżeczka papryka mielona
1 szt. mozzarella
Krem z pieczonej papryki i pomidorów z tymiankiem
Krem z pieczonej papryki i pomidorów z tymiankiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Paprykę myjemy, kroimy na pół i pieczemy w nagrzanym piekarniku. Do gotującego się bulionu wrzucamy zeszkloną cebulę i przetarte pomidory, gotujemy. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i wrzucamy do gotującej się zupy. Blendujemy do uzyskania konsystencji kremu. Do smaku dodajemy pieprz, sól, mieloną paprykę, czosnek i tymianek. Podajemy z kulkami mozzarelli i listkami świeżego tymianku.
Komentarze