Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Rozgrzewający i aromatyczny krem z kukurydzy

Składniki

680 g Kukurydza konserwowa
4 szt. Ziemniaki
1 l Bulion warzywny
2 łyżka Masło
3 łyżka Kwaśna śmietana
1 szt. Papryczka chili
Sól
Pieprz czarny mielony
1/2 łyżeczka Papryka słodka
1 łyżeczka Kurkuma

Opis wykonania

Kukurydzę dusimy na maśle w głębokim garnku przez kilkanaście minut, dolewamy bulion warzywny, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dorzucamy przyprawy. Gotujemy ok.25 minut. Po tym czasie blendujemy zupę aż uzyskamy konsystencję kremu. Jeśli nie chcemy wyciągać spomiędzy zębów skórek kukurydzy należy teraz ten krem przetrzeć przez sitko. Dodajemy śmietanę. Zupę już na talerzach dekorujemy pokrojoną w cieniutkie paseczki papryką chili i posypujemy czerwoną słodką papryką.
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Czy ta zupa jest dość gęsta?
fiziowaaa
Zupka jest bardzo gęsta, wrzucam moje zdjęcie zaraz po zblendowaniu: PS.: Polecam z popcornem podawać, pasuje rewelacyjnie