Krem z qqrydzy
4 porcje
40 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Rozgrzewający i aromatyczny krem z kukurydzy
Składniki
680 g Kukurydza konserwowa
4 szt. Ziemniaki
1 l Bulion warzywny
2 łyżka Masło
3 łyżka Kwaśna śmietana
1 szt. Papryczka chili
Sól
Pieprz czarny mielony
1/2 łyżeczka Papryka słodka
1 łyżeczka Kurkuma
Krem z qqrydzy
Krem z qqrydzy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kukurydzę dusimy na maśle w głębokim garnku przez kilkanaście minut, dolewamy bulion warzywny, wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, dorzucamy przyprawy. Gotujemy ok.25 minut. Po tym czasie blendujemy zupę aż uzyskamy konsystencję kremu. Jeśli nie chcemy wyciągać spomiędzy zębów skórek kukurydzy należy teraz ten krem przetrzeć przez sitko. Dodajemy śmietanę. Zupę już na talerzach dekorujemy pokrojoną w cieniutkie paseczki papryką chili i posypujemy czerwoną słodką papryką.
Komentarze