Krem z zielonej soczewicy
4 porcje
Średnie
2 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Krem z zielonej soczewicy
Krem z zielonej soczewicy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Czy zupa krem z soczewicy jest trudna do zrobienia? Oczywiście, że nie!
Warzywa umyj, obierz i pokrój w nieduża kostkę. Soczewicę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą na sitku. W szerokim garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pozostałe warzywa i soczewicę. Całość przypraw i chwilę podsmażaj.
Zawartość garnka zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny. Całość zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku. Jeżeli konsystencja jest dla Ciebie za gęsta, możesz dodać do zupy nieco wody lub dodatkową porcję bulionu.
Szukasz drobnego sprzętu do kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne Bosch
Gdy zupa krem z soczewicy będzie się gotować, możesz przygotować dodatki.
Na suchej patelni podpraż słonecznik lub sezam. Masz czerstwy, pełnoziarnisty chleb? Przygotuj grzanki! Pokrój go w drobną kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Zupę możesz także podać ze skwarkami. W tym celu pokrój kawałek wędzonego boczku w drobną kostkę i smaż na patelni do zrumienia.
Zupa krem z soczewicy zielonej najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem grzanek lub skwarków i prażonych pestek słonecznika. Sprawdzi się zarówno jako zdrowy obiad, jak i pożywna kolacja.
Smacznego!
Zobacz także: Jak zrobić domowe grzanki?
Komentarze