Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Krem z zielonej soczewicy

Opis wykonania

Nie od dzisiaj wiadomo, że rośliny strączkowe to doskonałe źródło witamin, minerałów i błonnika. Warto więc jak najczęściej wprowadzać je do swojego menu. Dzisiaj proponujemy pyszny i sycący krem z soczewicy, który w dodatku stanowi solidną dawkę żelaza dla naszego organizmu. Wypróbuj ten przepis już dziś!

  1. Czy zupa krem z soczewicy jest trudna do zrobienia? Oczywiście, że nie!

    Warzywa umyj, obierz i pokrój w nieduża kostkę. Soczewicę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą na sitku. W szerokim garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pozostałe warzywa i soczewicę. Całość przypraw i chwilę podsmażaj.

  2. Zawartość garnka zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny. Całość zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku. Jeżeli konsystencja jest dla Ciebie za gęsta, możesz dodać do zupy nieco wody lub dodatkową porcję bulionu.

    Szukasz drobnego sprzętu do kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne Bosch

  3. Gdy zupa krem z soczewicy będzie się gotować, możesz przygotować dodatki.

    Na suchej patelni podpraż słonecznik lub sezam. Masz czerstwy, pełnoziarnisty chleb? Przygotuj grzanki! Pokrój go w drobną kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Zupę możesz także podać ze skwarkami. W tym celu pokrój kawałek wędzonego boczku w drobną kostkę i smaż na patelni do zrumienia.

  4. Zupa krem z soczewicy zielonej najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem grzanek lub skwarków i prażonych pestek słonecznika. Sprawdzi się zarówno jako zdrowy obiad, jak i pożywna kolacja.

    Smacznego!

    Zobacz także: Jak zrobić domowe grzanki?

Bosch do kuchni