Krem z zielonej soczewicy
Opis wykonania
Pyszna kremowa zupa z chrupiącymi dodatkami.
1. Ziemniaki, marchewkę i cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. 2. Soczewicę płuczemy pod bieżącą wodą 3. Cebulę podsmażamy na oliwie. Następnie dodajemy ziemniaki, marchewkę i przepłukaną soczewicę. Potem dodajemy sól, pieprz i majeranek. Smażymy razem. Po chwili zalewamy bulionem i gotujemy do miękkości pod przykryciem 25-30 min. Po tym czasie miksujemy zupę na krem i doprawiamy do smaku. (Gdyby była zbyt gęsta można dolać bulionu lub wody). 4. W międzyczasie przygotowujemy dodatki: - prażone nasiona: na suchą patelnię wsypujemy słonecznik, po chwili sezam i prażymy do zrumienienia - grzanki: chleb kroimy w kosteczki, na rozgrzaną patelnię wlewamy łyżkę oliwy wrzucamy chleb, mieszamy tak aby obtoczyć każdy kawałek oliwą, smażymy do zrumienienia - skwarki: boczek kroimy na cienkie paseczki wrzucamy na suchą patelnię i rumienimy. 5. Zupę podajemy z grzankami, skwarkami, prażonymi nasionami i świeżym majerankiem. Smacznego!