Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nie od dzisiaj wiadomo, że rośliny strączkowe to doskonałe źródło witamin, minerałów i błonnika. Warto więc jak najczęściej wprowadzać je do swojego menu. Dzisiaj proponujemy pyszny i sycący krem z soczewicy, który w dodatku stanowi solidną dawkę żelaza dla naszego organizmu. Wypróbuj ten przepis już dziś!

Składniki

100 g zielona soczewica
1 szt. średni ziemniak
1 szt. marchewka
1 szt. mała cebula
0,5 l bulion (mięsny lub warzywny)
do smaku sól, pieprz
1 łyżeczka majeranek
opcjonalnie chleb pełnoziarnisty
opcjonalnie boczek wędzony
opcjonalnie ziarna sezamu lub słonecznika

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
126.3 kcal
Tłuszcz
1.6 g
Węglowodany
21.8 g
Błonnik
7.6 g
Białko
3.7 g
Sól
1.6 g

Opis wykonania

Czy zupa krem z soczewicy jest trudna do zrobienia? Oczywiście, że nie!

Warzywa umyj, obierz i pokrój w nieduża kostkę. Soczewicę przepłucz dokładnie pod bieżącą wodą na sitku. W szerokim garnku rozgrzej oliwę i podsmaż cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodaj pozostałe warzywa i soczewicę. Całość przypraw i chwilę podsmażaj.

Zawartość garnka zalej bulionem i gotuj pod przykryciem przez około pół godziny. Całość zmiksuj na gładki krem i dopraw do smaku. Jeżeli konsystencja jest dla Ciebie za gęsta, możesz dodać do zupy nieco wody lub dodatkową porcję bulionu.

Szukasz drobnego sprzętu do kuchni? Sprawdź ofertę Bosch: Blendery ręczne Bosch

Gdy zupa krem z soczewicy będzie się gotować, możesz przygotować dodatki.

Na suchej patelni podpraż słonecznik lub sezam. Masz czerstwy, pełnoziarnisty chleb? Przygotuj grzanki! Pokrój go w drobną kostkę i podsmaż na patelni z odrobiną oliwy. Zupę możesz także podać ze skwarkami. W tym celu pokrój kawałek wędzonego boczku w drobną kostkę i smaż na patelni do zrumienia.

Zupa krem z soczewicy zielonej najlepiej smakuje bezpośrednio po przyrządzeniu, z dodatkiem grzanek lub skwarków i prażonych pestek słonecznika. Sprawdzi się zarówno jako zdrowy obiad, jak i pożywna kolacja.

Smacznego!

Zobacz także: Jak zrobić domowe grzanki?

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych