Krem ze szparagów
![Krem ze szparagów](https://akademiasmaku.pl/storage/7256/conversions/krem-ze-szparagow-4424-single.webp)
4 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Krem ze szparagów to mistrzowski sposób na wykorzystanie sezonu szparagowego!
Składniki
1 l - bulionu warzywnego
1,2 kg - szparagów
200 ml - śmietany 30%
2 szt. - porów
4 szt. - szalotki
- sól
- pieprz biały mielony
- tymianek
- gałka muszaktołowa
Krem ze szparagów
Krem ze szparagów
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/8354/conversions/cjgHbnOixb0wei-thumb.webp)
Szparagi obieramy i odcinamy główki (podamy je w całości). Główki szparagów gotujemy na parze przez 5 minut.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/8355/conversions/FexrTW5FOPlgbW-thumb.webp)
Do garnka wkładamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone w piórka szalotki i drobno pokrojone szparagi.
Smażymy ok. 3 min na małej mocy płyty grzewczej, następnie podlewamy 1/3 bulionu warzywnego, śmietaną i dusimy 15 min.
Porada
Podajemy z główkami szparagów, grzankami i drobno posiekanym porem.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/8356/conversions/EdLlU59IXWJHIm-thumb.webp)
Miksujemy blenderem 3–5 min do uzyskania gładkiej masy.
Dolewamy resztę bulionu, doprawiamy solą pieprzem, gałką i świeżym tymiankiem, gotujemy jeszcze przez 3 minuty.
Komentarze