Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Krem ze szparagów to mistrzowski sposób na wykorzystanie sezonu szparagowego!

Składniki

1 l - bulionu warzywnego
1,2 kg - szparagów
200 ml - śmietany 30%
2 szt. - porów
4 szt. - szalotki
- sól
- pieprz biały mielony
- tymianek
- gałka muszaktołowa

Opis wykonania

Szparagi obieramy i odcinamy główki (podamy je w całości). Główki szparagów gotujemy na parze przez 5 minut.

Do garnka wkładamy łyżkę masła, dodajemy pokrojone w piórka szalotki i drobno pokrojone szparagi.

Smażymy ok. 3 min na małej mocy płyty grzewczej, następnie podlewamy 1/3 bulionu warzywnego, śmietaną i dusimy 15 min.

Porada

Ustawiasz temperaturę palnika na wyczucie? Nigdy więcej! Dzięki płytom FlameSelect bez trudu wybierzesz i utrzymasz właściwą moc grzania.

Bosh Logo
Bosh

Miksujemy blenderem 3–5 min do uzyskania gładkiej masy.

Dolewamy resztę bulionu, doprawiamy solą pieprzem, gałką i świeżym tymiankiem, gotujemy jeszcze przez 3 minuty.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Każdy przepis Mateusza jest doskonały :) Znakomity krem, polecam, tym bardziej, że zbliża się sezon szparagowy :)
Pafwvcio
Nieprzekonująca ta zupa, ale trzeba zrobić i spróbować.

Powiązane przepisy