Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Kukurydziane naleśniki z tuńczykiem

Kukurydziane naleśniki z tuńczykiem
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Ciekawy i pyszny pomysł na naleśniki z rybą. Polecam wszystkim, są przepyszne!

Składniki

130 g Tuńczyk w sosie własnym
1 szt. Czerwona cebula
2 szt. Ząbki czosnku
8 szt. Pomidory suszone z zalewy
100-150 g Szpinak baby liście
1 szczypta pieprz, sól, osrta papryka
1 łyżeczka kurkuma
0,5-1,5 łyżeczka orygano, bazylia, tymianek
70-100 g Mąka kukurydziana
200 ml Mleko
1 szt. Jajko
50 ml Woda
Oliwa z oliwek

Opis wykonania

Ciasto na naleśniki: W misce umieścić: mąkę kukurydzianą, jajko, mleko, wodę, kurkumę, pół łyżeczki oregano i bazylii, szczyptę soli i zmiksować. Na patelni rozgrzać oliwę. Chochelką nakładać cienką warstwę ciasta i rozprowadzić po całej patelni. Przewrócić na drugą stronę w momencie, kiedy brzegi się zetną. Powtarzamy czynność.

Farsz: Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączamy z wody. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju z pomidorów i podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula się przeszkli, dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Po tym czasie dodajemy pomidory oraz tuńczyka. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką oraz ziołami: bazylia, oregano i tymianek.

Na każdego naleśnika nakładamy solidną łyżkę farszu, zawijamy i podpiekamy na rozgrzanej suchej patelni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych