Kukurydziane naleśniki z tuńczykiem
2 porcje
45 min
Średnie
Składniki
Kukurydziane naleśniki z tuńczykiem
Kukurydziane naleśniki z tuńczykiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ciasto na naleśniki: W misce umieścić: mąkę kukurydzianą, jajko, mleko, wodę, kurkumę, pół łyżeczki oregano i bazylii, szczyptę soli i zmiksować. Na patelni rozgrzać oliwę. Chochelką nakładać cienką warstwę ciasta i rozprowadzić po całej patelni. Przewrócić na drugą stronę w momencie, kiedy brzegi się zetną. Powtarzamy czynność.
Farsz: Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać. Suszone pomidory wyjmujemy z zalewy i kroimy na mniejsze kawałki. Tuńczyka odsączamy z wody. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju z pomidorów i podsmażamy cebulę i czosnek. Kiedy cebula się przeszkli, dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Po tym czasie dodajemy pomidory oraz tuńczyka. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką oraz ziołami: bazylia, oregano i tymianek.
Na każdego naleśnika nakładamy solidną łyżkę farszu, zawijamy i podpiekamy na rozgrzanej suchej patelni.
Komentarze