Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty domowy obiad z orientalną nutą.

Składniki

1 szt. duży filet z kurczaka
sok z cytryny
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula
1/2 puszki mleczka kokosowego
2 szt. pomidory
1 cm kawałek imbiru
100 g ryżu

Opis wykonania

Marynowany kurczak nabiera wyrazistego i bardziej intensywnego smaku, a sos z mleczka kokosowego nadaje mu delikatności i soczystości. Danie sprawdzi się doskonale podczas rodzinnego obiadu i spotkania ze znajomymi.

Mięso kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Może to być kostka lub paski. Następnie zamarynuj je przez około 15-20 min w soku z cytryny, doprawionym solą i pieprzem. Po tym czasie podsmaż czosnek i cebulę, gdy cebula zrobi się szklista dodaj zamarynowanego kurczaka. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę pomidory i mielony lub starty imbir. Po kilku minutach wlej mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie gotowy. Kurczak najlepiej smakuje podany z ryżem basmati.

TIP

Do marynaty kurczaka możesz dodać trawę cytrynową i liście curry, które nadadzą mięsu wyjątkowego smaku.

Ryż możesz zastąpić kaszą jaglaną.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Kurczak wyszedł pyszny, dodałam do niego trawę cytrynowa i wyszło obłędnie. U mnie z puree zamiast ryżu. Polecam spróbować ten przepis
Toporkiewicz
Bardzo dobre
PedroPedro
Ciekawy i zaskakująco aromatyczny przepis. Pierwszy raz próbowałem takiego połączenia