Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Prosty domowy obiad z orientalną nutą.

Składniki

1 szt. duży filet z kurczaka
sok z cytryny
2 szt. ząbki czosnku
1 szt. cebula
1/2 puszki mleczka kokosowego
2 szt. pomidory
1 cm kawałek imbiru
100 g ryżu

Opis wykonania

Marynowany kurczak nabiera wyrazistego i bardziej intensywnego smaku, a sos z mleczka kokosowego nadaje mu delikatności i soczystości. Danie sprawdzi się doskonale podczas rodzinnego obiadu i spotkania ze znajomymi.

Mięso kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Może to być kostka lub paski. Następnie zamarynuj je przez około 15-20 min w soku z cytryny, doprawionym solą i pieprzem. Po tym czasie podsmaż czosnek i cebulę, gdy cebula zrobi się szklista dodaj zamarynowanego kurczaka. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę pomidory i mielony lub starty imbir. Po kilku minutach wlej mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie gotowy. Kurczak najlepiej smakuje podany z ryżem basmati.

TIP

Do marynaty kurczaka możesz dodać trawę cytrynową i liście curry, które nadadzą mięsu wyjątkowego smaku.

Ryż możesz zastąpić kaszą jaglaną.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Kurczak wyszedł pyszny, dodałam do niego trawę cytrynowa i wyszło obłędnie. U mnie z puree zamiast ryżu. Polecam spróbować ten przepis