Kurczak z ryżem i kokosową nutą
2 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Kurczak w kokosie z ryżem
Kurczak w kokosie z ryżem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marynowany kurczak nabiera wyrazistego i bardziej intensywnego smaku, a sos z mleczka kokosowego nadaje mu delikatności i soczystości. Danie sprawdzi się doskonale podczas rodzinnego obiadu i spotkania ze znajomymi.
Mięso kurczaka pokrój na mniejsze kawałki. Może to być kostka lub paski. Następnie zamarynuj je przez około 15-20 min w soku z cytryny, doprawionym solą i pieprzem. Po tym czasie podsmaż czosnek i cebulę, gdy cebula zrobi się szklista dodaj zamarynowanego kurczaka. Po chwili dodaj pokrojone w kostkę pomidory i mielony lub starty imbir. Po kilku minutach wlej mleko kokosowe. Gotuj na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, a kurczak będzie gotowy. Kurczak najlepiej smakuje podany z ryżem basmati.
TIP
Do marynaty kurczaka możesz dodać trawę cytrynową i liście curry, które nadadzą mięsu wyjątkowego smaku.
Ryż możesz zastąpić kaszą jaglaną.
Komentarze