Letnia wariacja z buraka
6 porcje
180 min
Łatwe
To jest coś co każdy jest w stanie przygotować w domu ! Smaczne, odświeżające i lekkie co daje niesamowity efekt podczas jedzenia :)
Składniki
500 ml Maślanka
300 ml Kefir
Duże rzodkiewki
Duże ogórki
Buraki bez skórek
jajka
Ząbki czosnku
Łyżka soku z cytryny
Natka pietruszki
Pęczek szczypiorku
Pęczek koperku
Sól
Świeżo mielony pieprz
Letnia wariacja z buraka
Letnia wariacja z buraka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Buraki trzemy na tarce i podsmażamy około 5 minut z niewielka ilością wody. Ogórki ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek, natkę pietruszki i koperek posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, posól i odstaw na chwile. Rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki połącz i dodaj maślankę oraz kefir. Dopraw. Odstaw na 2-3 h do lodówki aby smaki się połączyły. Jajka wrzuć do zimnej i osolonej wody. Zagotuj. Gotuj kilka minut. Chłodnik podawaj z połówkami lub ćwiartkami jaj ozdobiony świeżymi ziołami :) Smacznego !
Komentarze