Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To jest coś co każdy jest w stanie przygotować w domu ! Smaczne, odświeżające i lekkie co daje niesamowity efekt podczas jedzenia :)

Składniki

500 ml Maślanka
300 ml Kefir
Duże rzodkiewki
Duże ogórki
Buraki bez skórek
jajka
Ząbki czosnku
Łyżka soku z cytryny
Natka pietruszki
Pęczek szczypiorku
Pęczek koperku
Sól
Świeżo mielony pieprz

Opis wykonania

Buraki trzemy na tarce i podsmażamy około 5 minut z niewielka ilością wody. Ogórki ze skórką zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Szczypiorek, natkę pietruszki i koperek posiekaj. Czosnek przeciśnij przez praskę, posól i odstaw na chwile. Rzodkiewki pokrój w drobną kostkę. Wszystkie składniki połącz i dodaj maślankę oraz kefir. Dopraw. Odstaw na 2-3 h do lodówki aby smaki się połączyły. Jajka wrzuć do zimnej i osolonej wody. Zagotuj. Gotuj kilka minut. Chłodnik podawaj z połówkami lub ćwiartkami jaj ozdobiony świeżymi ziołami :) Smacznego !
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
MiszelPiszel
Chłodnik, idealny na upalne dni i bardzo zdrowy, sporo szczypiorku koperku, pietruszki i rzodkiewek.
Radosław
Świetny przepis, prosto z kuchni mojej babci
Marzenna
Tak przygotowany chłodzi i dodatkowo orzeźwia latem podany na obiad.