Łosoś teriyaki
![Łosoś teriyaki](https://akademiasmaku.pl/storage/8151/conversions/losos-teriyaki-5349-single.webp)
2 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Łosoś teriyaki
Łosoś teriyaki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10953/conversions/O3wwQtXEYMU37K-thumb.webp)
W misce przygotuj marynatę: olej sezamowy, sos sojowy, imbir, czosnek i miód. Całość dobrze wymieszaj. Kawałki umytego i osuszonego łososia przełóż do pojemnika próżniowego, wlej marynatę, zamknij pojemnik. Przy użyciu blendera z końcówką próżniową odessij powietrze. Zestaw do marynowania na minimum 30 minut.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10954/conversions/zD4BielZVwqybG-thumb.webp)
Zamarynowanego łososia przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść blaszkę z łososiem w zimnym piekarniku na poziomie 3, gotuj na parze w temperaturze 120°C przez 15-17 minut.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10955/conversions/WaIUC1SWqI11WA-thumb.webp)
Marynatę przelej do małego rondelka i na średnim gazie zredukuj jej objętość, powinna być gęsta.
![Krok 4](https://akademiasmaku.pl/storage/10956/conversions/5Iple6X6mxLpVe-thumb.webp)
Gotowego łososia przełóż na talerze, polej gęstym sosem, posyp szczypiorkiem.
Komentarze