Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Łosoś teriyaki zachwyca swoim orientalnym smakiem.

Składniki

300 g filetu łososia o grubości 3 cm
1 łyżeczka oleju sezamowego
100 ml sosu sojowego
2 łyżka miodu
dwucentymetrowy kawałek imbiru starty na tarce
1 ząbek czosnku drobno posiekany
- do posypania drobno posiekany szczypiorek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
430 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
23.1 g
Błonnik
35.6 g
Białko
0.5 g
Sól
8.5 g

Opis wykonania

W misce przygotuj marynatę: olej sezamowy, sos sojowy, imbir, czosnek i miód. Całość dobrze wymieszaj. Kawałki umytego i osuszonego łososia przełóż do pojemnika próżniowego, wlej marynatę, zamknij pojemnik. Przy użyciu blendera z końcówką próżniową odessij powietrze. Zestaw do marynowania na minimum 30 minut.

Zamarynowanego łososia przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść blaszkę z łososiem w zimnym piekarniku na poziomie 3, gotuj na parze w temperaturze 120°C przez 15-17 minut.

Porada

Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.

Bosh Logo
Bosh

Marynatę przelej do małego rondelka i na średnim gazie zredukuj jej objętość, powinna być gęsta.

Gotowego łososia przełóż na talerze, polej gęstym sosem, posyp szczypiorkiem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Jeśli mam na obiad piękny płat łososia, dzieci zawsze proszą o rybę i brązowym sosie:) i mają rację, bo jest pyszna👍
Marta
Pyszny i lekkie.
Magda
Łososia uwielbiam w każdej postaci. A tym sosie... wymiata! :)
Natalia Kowalska
Przyznaję, łosoś praktycznie z każdym sosem smakuje doskonale. Ta wersja to jedna z lepszych propozycji.

Powiązane przepisy