Łosoś teriyaki
2 porcje
60 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Składniki
Wartości odżywcze
Łosoś teriyaki
Łosoś teriyaki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W misce przygotuj marynatę: olej sezamowy, sos sojowy, imbir, czosnek i miód. Całość dobrze wymieszaj. Kawałki umytego i osuszonego łososia przełóż do pojemnika próżniowego, wlej marynatę, zamknij pojemnik. Przy użyciu blendera z końcówką próżniową odessij powietrze. Zestaw do marynowania na minimum 30 minut.
Zamarynowanego łososia przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść blaszkę z łososiem w zimnym piekarniku na poziomie 3, gotuj na parze w temperaturze 120°C przez 15-17 minut.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.
Marynatę przelej do małego rondelka i na średnim gazie zredukuj jej objętość, powinna być gęsta.
Gotowego łososia przełóż na talerze, polej gęstym sosem, posyp szczypiorkiem.
Komentarze