Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Liczba ocen: 2)


Do tej potrawy użyjesz:
Łosoś teriyaki zachwyca swoim orientalnym smakiem.

Składniki

300 g filetu łososia o grubości 3 cm
1 łyżeczka oleju sezamowego
100 ml sosu sojowego
2 łyżka miodu
dwucentymetrowy kawałek imbiru starty na tarce
1 ząbek czosnku drobno posiekany
- do posypania drobno posiekany szczypiorek

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
430 kcal
Tłuszcz
22 g
Węglowodany
23.1 g
Błonnik
35.6 g
Białko
0.5 g
Sól
8.5 g

Opis wykonania

Krok 1

W misce przygotuj marynatę: olej sezamowy, sos sojowy, imbir, czosnek i miód. Całość dobrze wymieszaj. Kawałki umytego i osuszonego łososia przełóż do pojemnika próżniowego, wlej marynatę, zamknij pojemnik. Przy użyciu blendera z końcówką próżniową odessij powietrze. Zestaw do marynowania na minimum 30 minut.

Krok 2

Zamarynowanego łososia przełóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Umieść blaszkę z łososiem w zimnym piekarniku na poziomie 3, gotuj na parze w temperaturze 120°C przez 15-17 minut.

Porada

Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.



Bosh Logo
Bosh
Krok 3

Marynatę przelej do małego rondelka i na średnim gazie zredukuj jej objętość, powinna być gęsta.

Krok 4

Gotowego łososia przełóż na talerze, polej gęstym sosem, posyp szczypiorkiem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Liczba ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Małgorzata
Jeśli mam na obiad piękny płat łososia, dzieci zawsze proszą o rybę i brązowym sosie:) i mają rację, bo jest pyszna👍
Marta
Pyszny i lekkie.
Magda
Łososia uwielbiam w każdej postaci. A tym sosie... wymiata! :)
Natalia Kowalska
Przyznaję, łosoś praktycznie z każdym sosem smakuje doskonale. Ta wersja to jedna z lepszych propozycji.
Monka
Pysznie wygląda już próbujemy i wychodzi super
Radosław
To danie to prawdziwa uczta dla oczu i podniebienia
Pafwvcio
teriyaki jest naprawdę dobre, polecam gorąco!
fiziowaaa
Pycha, uwielbiam łososia i w tym wydaniu jest naprawdę rewelacyjny!