Makaron Rotondi
7 porcje
90 min
Trudne
faszerowane mięsem wołowym i warzywami z purée z dyni.
!!!TORPEDA!!!
Składniki
3 szklanki mąki pszennej typ.00 (lub 550)
4 jajka
szczypta soli
20ml. oleju rzepakowego
Farsz:
600g mięsa wołowego
1 duża marchewka
1 łodyga selera naciowego
1 średnia pietruszka korzeń
150g. świeżego bokuła
3 kulki jagoód jałowca
3-4 kulek ziela angielskiego
2 liścia laurowego
Purée:
1 mała dynia piżmowa
1 łyżka startego świeżego imbiu
1 mała papryczka chili
sól do smaku
skórka starta z 1 cytryny
świeża szałwia do dekoracji
1 łyżka masłą
Makaron Rotondi
Makaron Rotondi
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do garnka wlewamy wodę,zagotowujemy,wrzucamy mięso,obrane warzywa,liście laurowe,ziele angielskie,jagody jałowca lekko solimy,gotujemy do miękkości pod koniec gotowania wrzucamy brokuła,odcedzamy przez sito (wywar możemy wykorzystać do zrobienia zupy). Mięso,warzywa,studzimy,mielimy w maszynce dwukrotnie na średnich oczkach,doprawiamy do smaku.Dynię kroimy na pół,usuwamy pestki,obieramy ze skórki.W garnku rozgrzewamy masło wrzucamy pokrojoną w kostkę dynię,dodajemy starty imbir,papryczkę chili,dusimy aż dynia będzie bardzo miękka,miksujemy blenderem na gładkie purée,doprawiamy solą do smaku..Do dużej miski przesiewamy mąkę,dodajemy sól,wbijamy jajka,wlewamy olej,wyrabiamy rękoma elastyczne gładkie ciasto tak aby łatwo odchodziło od dłoni.Ciasto przykrywamy czystym ręcznikiem na 15 minut..Ciasto dzielimy na 4 równe porcje.Na równej powierzchni ciasto wałkujemy cieniutki prostokąt,wykrawamy za pomocą szklanki kółka.Na środek każdego kładziemy porcję farszu.Farsz przykrywamy drugim plastrem ciasta mocno sklejamy brzegi.Makaron gotujemy 10 minut w osolonym wątku,wyjmujemy łyżką cedzakową,porcjujemy na talerze,podajemy z dyniowym purée,posypujemy skórką z cytryny,dekorujemy świeżą szałwią. SMACZNEGO.
Komentarze