Makaron z bobem i boczkiem
2 porcje
45 min
Łatwe
Boczek świetnie pasuje do spaghetti. Podkreśla smak zarówno makaronu jak i pozostałych składników. Przepis na makaron z bobem i z boczkiem jest bardzo prosty, a danie smakuje wyśmienicie!
Składniki
250 g bobu
130 g makaronu spaghetti
100 g chudego boczku
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
1 łyżka parmezanu
1,5 łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
Sól i pieprz do smaku
Makaron z bobem i boczkiem
Makaron z bobem i boczkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Doskonalne sprawdzi się w połączeniu z bobem i makaronem oraz nada całemu daniu wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku.
Opis przygotowania:
- Bób gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu bób ostudź i obierz.
- Boczek oraz cebulę pokrój w kostkę o średniej wielkości. Podsmaż je razem na patelni, aż ładnie się zrumienią.
- Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
- Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z cebulą i boczkiem. Dodaj jeszcze pomidory, bób oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i chwilę podgrzewaj.
- Gotowe danie posyp parmezanem.
TIP
- Zamiast boczku możesz wykorzystać szynkę długodojrzewającą.
- Jeśli lubisz mocne i intensywne smaki zamień parmezan na cheddar oraz dodaj szczyptę kuminu.
Komentarze