Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Boczek świetnie pasuje do spaghetti. Podkreśla smak zarówno makaronu jak i pozostałych składników. Przepis na makaron z bobem i z boczkiem jest bardzo prosty, a danie smakuje wyśmienicie!

Składniki

250 g bobu
130 g makaronu spaghetti
100 g chudego boczku
1 opakowanie pomidorków koktajlowych
1 czerwona cebula
1 łyżka parmezanu
1,5 łyżeczki oregano
1 łyżeczka bazylii
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Doskonalne sprawdzi się w połączeniu z bobem i makaronem oraz nada całemu daniu wyjątkowego i niepowtarzalnego smaku.

Opis przygotowania:

  1. Bób gotuj do miękkości w osolonej wodzie. Po ugotowaniu bób ostudź i obierz.
  2. Boczek oraz cebulę pokrój w kostkę o średniej wielkości. Podsmaż je razem na patelni, aż ładnie się zrumienią.
  3. Makaron ugotuj al dente według przepisu na opakowaniu.
  4. Ugotowany makaron wrzuć na patelnię z cebulą i boczkiem. Dodaj jeszcze pomidory, bób oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj i chwilę podgrzewaj.
  5. Gotowe danie posyp parmezanem.

TIP

  • Zamiast boczku możesz wykorzystać szynkę długodojrzewającą.
  • Jeśli lubisz mocne i intensywne smaki zamień parmezan na cheddar oraz dodaj szczyptę kuminu.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych