Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Makaron ze szpinakiem z dodatkiem koziego jogurtu - prosty i niezwykle smaczny!

Składniki

200 g Makaron
400 g Szpinak
150 g Jogurt kozi
1 szt. Jajko
2 łyżeczka Czosnek
2 łyżeczka Masło
1 szczypta Sól
1 szczypta Pieprz
1/2 łyżeczka Gałka muszkatołowa

Opis wykonania

Szpinak możemy wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody, albo od razu wrzucamy na patelnię (w tym drugim przypadku podgrzewamy tak długo, aż będzie całkiem rozmrożony i zbędna woda nam odparuje). W garnku gotujemy dużą ilość wody, gdy się zagotuje solimy i wrzucamy makaron (ja używam tagliatelle w formie gniazd, 10 sztuk starcza na 2 bardzo głodne osoby, ale 3-4 na niedużą przystawkę), gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do szpinaku dodajemy 2 łyżki masła i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz i pół startej gałki muszkatołowej. W miseczce mieszamy jogurt kozi z jajkiem, do momentu, w którym się dokładnie połączą. Mieszankę dodajemy do szpinaku, mieszamy i dodajemy ugotowany, odcedzony makaron. Mieszamy jeszcze raz i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut, aż się zapiecze.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych