Makaron zapiekany ze szpinakiem
2 porcje
40 min
Łatwe
3 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Makaron zapiekany ze szpinakiem
Makaron zapiekany ze szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Szpinak możemy wcześniej rozmrozić i odsączyć z wody, albo od razu wrzucamy na patelnię (w tym drugim przypadku podgrzewamy tak długo, aż będzie całkiem rozmrożony i zbędna woda nam odparuje). W garnku gotujemy dużą ilość wody, gdy się zagotuje solimy i wrzucamy makaron (ja używam tagliatelle w formie gniazd, 10 sztuk starcza na 2 bardzo głodne osoby, ale 3-4 na niedużą przystawkę), gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Do szpinaku dodajemy 2 łyżki masła i dokładnie mieszamy. Dodajemy posiekany czosnek, sól, pieprz i pół startej gałki muszkatołowej. W miseczce mieszamy jogurt kozi z jajkiem, do momentu, w którym się dokładnie połączą. Mieszankę dodajemy do szpinaku, mieszamy i dodajemy ugotowany, odcedzony makaron. Mieszamy jeszcze raz i całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut, aż się zapiecze.
Komentarze