Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Marynata azjatycka

Marynata azjatycka według Mateusza Gesslera
Ilośc porcji

2 porcje

Poziom trudności

Łatwe


Chcesz przenieść się do smaków Azji bez wychodzenia z kuchni? Marynata azjatycka to harmonijne połączenie sosu sojowego, miodu, świeżego imbiru, czosnku i kolendry – wszystko, czego potrzebujesz, by nadać mięsu lub warzywom intensywny, aromatyczny charakter. Świetnie sprawdzi się zarówno do grillowania, jak i pieczenia czy smażenia. To szybki i prosty sposób na azjatycki akcent w codziennym gotowaniu!

Składniki

2 łyżki - oliwy z oliwek
1 łyżka - miodu
3 łyżki - sosu sojowego
2 łyżki - wody
2 łyżeczki - imbiru (posiekanego)
2 ząbki - czosnku (drobno posiekane)
1 łyżeczka - chili (świeżego)
2 łyżki - kolendry świeżo posiekanej
400 g - piersi z kurczaka albo karkówki, żeberek lub tofu

Opis wykonania

Krok 1

Do większej miski wlej oliwę z oliwek, sos sojowy i wodę. Dodaj miód, imbir, drobno posiekany czosnek i chili. Wymieszaj wszystkie składniki się połączą. Na koniec dodaj świeżą kolendrę i wymieszaj. Jeśli chcesz, by marynata była słodsza, dodaj dodatkowo łyżkę miodu.

Krok 2

Mięso umieść w misce lub woreczku strunowym. Zalej marynatą i dokładnie wymieszaj lub potrząśnij zamkniętym woreczkiem, by całość pokryła się przyprawami. Odstaw do lodówki na minimum 30 minut. Dla głębszego aromatu najlepiej marynować przez całą noc.

Krok 3

Wyjmij zamarynowane mięso na ok. 15 minut przed smażeniem, pieczeniem lub grillowaniem, aby osiągnęło temperaturę pokojową. Podczas pieczenia/grillowania możesz co jakiś czas smarować mięso pozostałą marynatą, by wzmocnić smak i uzyskać apetyczną glazurę.

krok 4

Ciekawostki

  • Poza kulinarnym zastosowaniem, imbir znany jest z właściwości przeciwzapalnych, przeciwwirusowych i wspierających metabolizm. Stosowany jest również jako naturalny lek na przeziębienia i nudności.
  • Kolendra to jedna z nielicznych roślin, które mogą wywoływać skrajne reakcje – niektórzy kochają jej smak, inni odczuwają go jako mydlany. Jest to uwarunkowane genetycznie!
  • Sos sojowy wytwarzany w procesie fermentacji, nadaje potrawom głębi (umami). Istnieje wiele jego odmian: jasny, ciemny, tamari (bezglutenowy) i słodki – każda z nich dodaje innego charakteru.
  • Ostre papryczki pobudzają wydzielanie endorfin i poprawiają krążenie. W kuchniach azjatyckich często równoważy się ostry smak czymś słodkim, np. miodem lub cukrem kokosowym.

Tipy i wskazówki

  • Jeśli nie przepadasz za czosnkiem lub imbirem, zmniejsz ilość lub zastąp łagodniejszymi przyprawami, np. szczypiorkiem lub cebulką dymką.
  • Oliwę z oliwek można zastąpić olejem sezamowym (dla głębszego, orzechowego aromatu) lub olejem z pestek winogron.
  • Jeśli marynata wydaje się zbyt intensywna, dodaj odrobinę soku z limonki lub cytryny, by przełamać słony smak i słodycz.

Najczęściej zadawane pytania

  • Czy mogę używać marynaty do warzyw?

Zdecydowanie tak. Świetnie sprawdzi się do pieczonych batatów, kalafiora, marchewki, brokułów czy bakłażana. Wystarczy obtoczyć warzywa w marynacie i upiec w piekarniku.

  • Czy marynata nadaje się do ryb?

Tak, ryby nie wymagają długiego marynowania. Zazwyczaj ok. 30 minut wystarczy, aby mięso przeszło

  • Czy mogę marynować mięso przed zamrożeniem?

Tak! Mięso można umieścić w woreczku z marynatą i zamrozić. Jednak nie należy takiego mięsa długo trzymać w zamrażarce.

  • Czy marynata azjatycka zawiera alergeny?

Tak, sos sojowy zawiera gluten i soję. Można go zastąpić bezglutenową wersją (tamari) lub aminos kokosowym

Porada

Soczysta pieczeń jest na wyciągnięcie ręki! Termosonda PerfectRoast w piekarnikach marki Bosch mierzy temperaturę w kilku miejscach pieczonego mięsa i kontroluje intensywność grzania, tak żebyś miał pewność, że Twoja pieczeń będzie perfekcyjna.  



Bosh Logo
Bosh

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso? 

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych