Młoda wołowina z grzybami nameko, komosą ryżową i pesto z czosnku niedźwiedziego
1 porcje
25 min
Średnie
Niewielkie grillowane steki z młodej wołowiny, podane z duszonymi grzybami nameko, quinoą i pesto na bazie czosnku niedźwiedziego i orzechów włoskich
Składniki
200 g młoda wołowina z udźca
1 szklanka ugotowana komosa ryżowa
1 garść grzyby nameko
100 g świeży czosnek niedźwiedzi
1 garść łuskane orzechy włoskie
2 łyżka starty parmezan
70 ml oliwa z oliwek
1 łyżka masło klarowane
4 szczypta sól
1 szczypta czarny pieprz mielony
pół szklanka mieszanka kielków
Młoda wołowina z grzybami nameko, komosą ryżową i pesto z czosnku niedźwiedziego
Młoda wołowina z grzybami nameko, komosą ryżową i pesto z czosnku niedźwiedziego
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do rozdrabniacza wrzucamy orzechy włoskie i mielimy je, następnie dodajemy parmezan, posiekany czosnek niedźwiedzi, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Wszystko miksujemy, aż uzyskamy swoją ulubioną konsystencję pesto.
Grzyby nameko dusimy 10 minut na odrobinie wody i oliwy z oliwek, delikatnie solimy.
Wołowinę (należy ją wyjąć pół godziny wcześniej z lodówki, żeby nabrała temperatury otoczenia) kroimy na około półtora - centymetrowe plastry i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię do grillowania nasmarowaną klarowanym masłem i opiekamy z obu stron po kilka minut w zależności od stopnia wysmażenia, jaki chcemy uzyskać. Już bezpośrednio na patelni solimy mięso i doprawiamy pieprzem, nie należy ruszać kawałków, aż do chwili przewrócenia na druga stronę. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i pozwalamy mu kilka minut odpocząć.
W tym czasie ugotowaną, gorącą komosę ryżowa mieszamy z trzema łyżkami pesto i wykładamy na talerz, obok kładziemy grzybki, mięso, trochę (lub trochę więcej ;)) pesto i kiełki.
Polecam przystroić danie zieleniną i jadalnymi kwiatami, świetnie pasują stokrotki.
Komentarze