Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Młoda wołowina z grzybami nameko, komosą ryżową i pesto z czosnku niedźwiedziego

Młoda wołowina z grzybami nameko, komosą ryżową i pesto z czosnku niedźwiedziego
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Niewielkie grillowane steki z młodej wołowiny, podane z duszonymi grzybami nameko, quinoą i pesto na bazie czosnku niedźwiedziego i orzechów włoskich

Składniki

200 g młoda wołowina z udźca
1 szklanka ugotowana komosa ryżowa
1 garść grzyby nameko
100 g świeży czosnek niedźwiedzi
1 garść łuskane orzechy włoskie
2 łyżka starty parmezan
70 ml oliwa z oliwek
1 łyżka masło klarowane
4 szczypta sól
1 szczypta czarny pieprz mielony
pół szklanka mieszanka kielków

Opis wykonania

Do rozdrabniacza wrzucamy orzechy włoskie i mielimy je, następnie dodajemy parmezan, posiekany czosnek niedźwiedzi, oliwę z oliwek i szczyptę soli. Wszystko miksujemy, aż uzyskamy swoją ulubioną konsystencję pesto. Grzyby nameko dusimy 10 minut na odrobinie wody i oliwy z oliwek, delikatnie solimy. Wołowinę (należy ją wyjąć pół godziny wcześniej z lodówki, żeby nabrała temperatury otoczenia) kroimy na około półtora - centymetrowe plastry i wrzucamy na dobrze rozgrzaną patelnię do grillowania nasmarowaną klarowanym masłem i opiekamy z obu stron po kilka minut w zależności od stopnia wysmażenia, jaki chcemy uzyskać. Już bezpośrednio na patelni solimy mięso i doprawiamy pieprzem, nie należy ruszać kawałków, aż do chwili przewrócenia na druga stronę. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i pozwalamy mu kilka minut odpocząć. W tym czasie ugotowaną, gorącą komosę ryżowa mieszamy z trzema łyżkami pesto i wykładamy na talerz, obok kładziemy grzybki, mięso, trochę (lub trochę więcej ;)) pesto i kiełki. Polecam przystroić danie zieleniną i jadalnymi kwiatami, świetnie pasują stokrotki.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy