Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
W tym przepisie nie znajdziecie cukru, bo słodyczy nadają daktyle i banany, nie ma też jajek ani masła. Jest za to pyszny smak. <3

Składniki

2 szt. Banan
1 szklanka Suszone daktyle bez pestek (wcześniej namoczone)
60 g Tahini
3 łyżka Sok z cytryny
1 łyżka Mielony len
1/3 szklanka Woda
3/4 szklanka Mąka ryżowa
1 łyżeczka Soda

Opis wykonania

Len mieszamy z wodą, odstawiamy na 2-3 minuty. Namoczone daktyle, banany, tahini, sok z cytryny i papkę z lnu blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Patyczek po sprawdzeniu muffinek będzie lekko wilgotny, ale ciasto nie powinno się na nim ciągnąć. Studzimy przed podaniem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
To był mój tegoroczy tort urodzinowy, bo postanowiłam zrobic sobie wolne od cukru. Wyszło fajnie!
bsylvia
Bardzo dobre muffiny, idealne dla dzieci. Polecam!
Aleksandra J
Smaczne muffinki ☺️