Muffiny daktylowo-bananowe
4 porcje
30 min
Łatwe
W tym przepisie nie znajdziecie cukru, bo słodyczy nadają daktyle i banany, nie ma też jajek ani masła. Jest za to pyszny smak. <3
Składniki
2 szt. Banan
1 szklanka Suszone daktyle bez pestek (wcześniej namoczone)
60 g Tahini
3 łyżka Sok z cytryny
1 łyżka Mielony len
1/3 szklanka Woda
3/4 szklanka Mąka ryżowa
1 łyżeczka Soda
Muffiny daktylowo-bananowe
Muffiny daktylowo-bananowe
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Len mieszamy z wodą, odstawiamy na 2-3 minuty. Namoczone daktyle, banany, tahini, sok z cytryny i papkę z lnu blendujemy na gładką masę. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą. Mieszamy łyżką do połączenia składników. Masę nakładamy do 3/4 wysokości papilotek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) na około 20 minut. Patyczek po sprawdzeniu muffinek będzie lekko wilgotny, ale ciasto nie powinno się na nim ciągnąć. Studzimy przed podaniem.
Komentarze