Muffiny NaWinie
3 porcje
30 min
Łatwe
Muffinki na śniadanie, dlaczego nie? Lekkie i pyszne z tym co akurat nam się nawinie pod rękę albo 'zalega' nam w lodówce.
Składniki
szynka parmeńska
50 g szpinak
1/4 szt. brokuł
1/4 szt. papryka czerwona
1 szt. pomidor
1 szczypta pieprz
1 szczypta sól
8 szt. jajka
1 szklanka mleko
3 łyżka parmezan
2 łyżka olej kokosowy (roztopiony)
Muffiny NaWinie
Muffiny NaWinie
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Blaszkę na muffinki smarujemy roztopionym olejem kokosowym i na dnie układamy koszyczki z szynki parmeńskiej.
2. Do każdego z nich dodajemy według uznania poszatkowane liście szpinaku i pomidora pokrojonego w kostkę. Lub brokuła z papryką bądź pomidorem. Połączenie jest dowolne tak jak i same składniki. Wszystko zależy od naszych upodobań bądź tego co akurat mamy w lodówce.
4. Do miseczki dodajemy mleko, sól, pieprz i parmezan. Powstała masę dzielimy na dwa. Drugą część przelewamy do osobnej miski. Do naczynia numer 1 wbijamy dwa jajka. Dokładnie mieszamy i przelewamy do 1/2 koszyczków (jeśli mamy ich 12 to tylko 6 uzupełniamy masą serowo-jajeczną). Na wierz możemy dodać odrobinę parmezanu.
Do pozostałych koszyczków wlewamy masę serową i na wierzch każdego z nich wbijamy całe jajko. Oprószamy je solą i pieprzem.
5. Piekarnik nastawiamy na 170*C i zapiekamy nasze muffiny 20 minut. Smacznego!
Komentarze