Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Muffinki na śniadanie, dlaczego nie? Lekkie i pyszne z tym co akurat nam się nawinie pod rękę albo 'zalega' nam w lodówce.

Składniki

szynka parmeńska
50 g szpinak
1/4 szt. brokuł
1/4 szt. papryka czerwona
1 szt. pomidor
1 szczypta pieprz
1 szczypta sól
8 szt. jajka
1 szklanka mleko
3 łyżka parmezan
2 łyżka olej kokosowy (roztopiony)

Opis wykonania

1. Blaszkę na muffinki smarujemy roztopionym olejem kokosowym i na dnie układamy koszyczki z szynki parmeńskiej. 2. Do każdego z nich dodajemy według uznania poszatkowane liście szpinaku i pomidora pokrojonego w kostkę. Lub brokuła z papryką bądź pomidorem. Połączenie jest dowolne tak jak i same składniki. Wszystko zależy od naszych upodobań bądź tego co akurat mamy w lodówce. 4. Do miseczki dodajemy mleko, sól, pieprz i parmezan. Powstała masę dzielimy na dwa. Drugą część przelewamy do osobnej miski. Do naczynia numer 1 wbijamy dwa jajka. Dokładnie mieszamy i przelewamy do 1/2 koszyczków (jeśli mamy ich 12 to tylko 6 uzupełniamy masą serowo-jajeczną). Na wierz możemy dodać odrobinę parmezanu. Do pozostałych koszyczków wlewamy masę serową i na wierzch każdego z nich wbijamy całe jajko. Oprószamy je solą i pieprzem. 5. Piekarnik nastawiamy na 170*C i zapiekamy nasze muffiny 20 minut. Smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych