Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Zasmakuj bliskowschodniej pasty znanej jako muhammara. Ta orientalna pasta idealnie nadaje się do pieczywa oraz ja dodatek na stół z przystawkami. Pyszne połączenie pieczonej papryki i orzechów włoskich – sprawdź mój przepis i spróbuj zrobić ją w domu.

Składniki

3 szt. czerwonej papryki
120 g orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu lub melasy z granatów
1/3 łyżeczka kuminu
suszone chili (ilość zaeżna od poziomu ostrości)
do smaku sól

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
290.5 kcal
Tłuszcz
21.5 g
Węglowodany
14.5 g
Błonnik
7.8 g
Białko
5.5 g
Sól
1.5 g

Opis wykonania

Paprykę umyj, przekrój na ćwiartki, oczyść. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 25–30 minut do lekkiego przypalenia skóry. Wyjętą z piekarnika paprykę włóż do worka foliowego, zostaw do ostygnięcia.

Po wystygnięciu obierz paprykę ze skóry, przełóż do naczynia blendera, dodaj orzechy, czosnek, oliwę, miód, kumin, chilli i sól.

Porada

Rozdrabnianie mięs, owoców, warzyw, serów

Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.

Bosh Logo
Bosh

Całość zblenduj do uzyskania masy.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy was zapewnić, ze publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy zakupili lub korzystali z produktu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych