Muhammara
![Muhammara](https://akademiasmaku.pl/storage/7980/conversions/muhammara-5169-single.webp)
4 porcje
60 min
Łatwe
Zasmakuj bliskowschodniej pasty znanej jako muhammara. Ta orientalna pasta idealnie nadaje się do pieczywa oraz ja dodatek na stół z przystawkami. Pyszne połączenie pieczonej papryki i orzechów włoskich – sprawdź mój przepis i spróbuj zrobić ją w domu.
Składniki
3 szt. czerwonej papryki
120 g orzechów włoskich
2 ząbki czosnku
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka miodu lub melasy z granatów
1/3 łyżeczka kuminu
suszone chili (ilość zaeżna od poziomu ostrości)
do smaku sól
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
290.5 kcal
Tłuszcz
21.5 g
Węglowodany
14.5 g
Błonnik
7.8 g
Białko
5.5 g
Sól
1.5 g
Muhammara
Muhammara
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10460/conversions/CqCairzvZqcLOX-thumb.webp)
Paprykę umyj, przekrój na ćwiartki, oczyść. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok. 25–30 minut do lekkiego przypalenia skóry. Wyjętą z piekarnika paprykę włóż do worka foliowego, zostaw do ostygnięcia.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10461/conversions/1yYz0X8WhHcnX2-thumb.webp)
Po wystygnięciu obierz paprykę ze skóry, przełóż do naczynia blendera, dodaj orzechy, czosnek, oliwę, miód, kumin, chilli i sól.
Porada
Rozdrabnianie mięs, owoców, warzyw, serów
Krojenie, szatkowanie i siekanie już nigdy nie będzie problemem! Rozdrabniacz marki Bosch do blenderów ręcznych to idealny pomocnik kuchenny.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10462/conversions/P3OsPFhNrbdGSC-thumb.webp)
Całość zblenduj do uzyskania masy.
Komentarze