Musaka - grecka zapiekanka
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
Musaka - grecka zapiekanka
Musaka - grecka zapiekanka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kroję bakłażany na cienkie pół centymetrowe plasterki. Układam je blaszce, solę i skrapiam oliwą. W piekarniku nagrzanym na 180 stopni na funkcji grill piekę plastry po 6 min z każdej strony tak, by się lekko zarumieniły. Ziemniaki obieram i kroję w plastry jak najcieńsze.
Farsz: Na dużą patelnię wlewam olej, dodaję posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Szklę przez chwilę. Dodaję mięso mielone i zwiększam ogień. Obsmażam przez chwilkę. Wlewam wino i po upływie minuty dodaję pomidory, natkę, cynamon, koncentrat, chili, oregano i cukier. Doprawiam także sobą oraz pieprzem. Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.
Sos: Na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i smażę przez 2 minuty. Wlewam mleko stopniowo, wciąż mieszając. Gdy zgęstnieje dodaję sól, gałkę i połowę parmezanu. Czekam, aż ser się rozpuści. Zdejmuję z ognia. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą. Na dno kładę plastry ziemniaków, następnie warstwę mięsną i plastry bakłażana. Powtarzam kolejność. Zalewam sosem beszamelowym i posypuję resztą parmezanu. Piekę przez 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Komentarze