Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Wspaniała,sycąca i niezwykle pełna różnych smaków zapiekanka sprawdzi się na każdą okazję!

Składniki

2 szt. bakłażan
4 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżka Olej rzepakowy
1 szt. Cebula
2 szt. ząbki czosnku
500 g mięso mielone wołowe
1/3 szklanka białe wino
1 szt. pomidory krojone w puszce
1 łyżka koncentrat pomidorowy
1 łyżka Natka pietruszki siekana
1,5 łyżeczka oregano suszone
1 szczypta chilli
0,5 łyżeczka cynamon
0,5 łyżeczka cukier
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz mielony czarny
30 g masło
250 ml mleko
2 łyżka mąka pszenna
1 szczypta gałka muszkatołowa
0,5 szklanka tarty parmezan

Opis wykonania

Kroję bakłażany na cienkie pół centymetrowe plasterki. Układam je blaszce, solę i skrapiam oliwą. W piekarniku nagrzanym na 180 stopni na funkcji grill piekę plastry po 6 min z każdej strony tak, by się lekko zarumieniły. Ziemniaki obieram i kroję w plastry jak najcieńsze.

Farsz: Na dużą patelnię wlewam olej, dodaję posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Szklę przez chwilę. Dodaję mięso mielone i zwiększam ogień. Obsmażam przez chwilkę. Wlewam wino i po upływie minuty dodaję pomidory, natkę, cynamon, koncentrat, chili, oregano i cukier. Doprawiam także sobą oraz pieprzem. Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem przez około 40 minut, od czasu do czasu mieszając.

Sos: Na patelni roztapiam masło, dodaję mąkę i smażę przez 2 minuty. Wlewam mleko stopniowo, wciąż mieszając. Gdy zgęstnieje dodaję sól, gałkę i połowę parmezanu. Czekam, aż ser się rozpuści. Zdejmuję z ognia. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą. Na dno kładę plastry ziemniaków, następnie warstwę mięsną i plastry bakłażana. Powtarzam kolejność. Zalewam sosem beszamelowym i posypuję resztą parmezanu. Piekę przez 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych