Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Musaka- Grecka zapiekanka

Opis wykonania

Wspaniała,sycąca i niezwykle pełna różnych smaków zapiekanka sprawdzi się na każdą okazję!

W pierwszej kolejności kroję bakłażany na cienkie pół centymetrowe plasterki. Na blasze układam je, solę i skrapiam oliwą. W piekarniku nagrzanym na 180 stopni na funkcji grill Piekę plastry po 6 min. z każdej strony tak by się lekko zarumieniły. Ziemniaki obieram i kroję w plastry jak najcieńsze. Farsz Mięsny:Na dużą patelnię wlewam olej,dodaję posiekaną drobno cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Szklę przez chwilę.Dodaję mięso mielone i zwiększam ogień.Obsmażam przez chwilkę. Wlewam wino i po upływie minuty dodaję resztę czyli pomidory,natkę,cynamon,koncentrat,chilli,oregano i cukier.Doprawiam także sobą oraz pieprzem.Zmniejszam ogień i duszę pod przykryciem przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając. Sos Beszamelowy:Na patelni roztapiam masło,dodaję mąkę i smażę przez 2 minuty.Wlewam mleko stopniowo wciąż mieszając.Gdy zgęstnieje dodaję sól,gałkę i połowę parmezanu. Czekam aż ser się rozpuści.Zdejmuję z ognia. Naczynie żaroodporne smaruję oliwą. Na dno kładę plastry ziemniaków następnie warstwę mięsną i plastry bakłażana.Powtarzam kolejność..Zalewam sosem beszamelowym i posypuję resztą parmezanu. Piekę przez 35 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.