Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

70 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Musaka to pyszne, tradycyjne, greckie danie. Składa się z warstw mielonego mięsa w sosie pomidorowym, które przekładane jest bakłażanem i sosem beszamelowym. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować grecki specjał.

Składniki

500 g mielonego mięsa wołowego
400 g pomidorów w puszce pokrojonych, bez skórki
2 bakłażany
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 łyżki oliwy z oliwek
600 ml mleka
50 g mąki pszennej
50 g masła
1/3 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
Przyprawy: sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku, po 1/4 łyżeczki tymianku, oregano, cynamonu

Opis wykonania

1

Bakłażany pokrój w plastry, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Bakłażany podsmaż na delikatnie na patelni grillowej.

2

Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć warzywa. Podsmaż.

Do warzyw dodawaj partiami mięso mielone i podsmażaj, aż zrobi się brązowe. Dopraw cynamonem. Następnie dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.

Dodaj przyprawy – sól, pieprz i zioła. Patelnię przykryj i duś na małej mocy płyty grzewczej przez około 45 minut.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Przygotuj beszamel – do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Mleko zagotuj, następnie zdejmij z płyty i pozostaw do całkowitego przestudzenia. W rondlu na małej mocy palnika zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.

Rondel zdejmij z palnika i delikatnie wlewaj przestudzone mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Rondel ponownie umieść na palniku o małej mocy i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.

Sos beszamelowy dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.

W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami plastry bakłażana i mięso mielone z pomidorami. Na wierzchu ułóż bakłażana i polej sosem beszamelowym.

4

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Oryginalna i zaskakująca smakiem Mussaka 👍bardzo lubię te zapiekankę, przypominaja się greckie wakacje 😁
Radosław
Wyszła wyśmienita