Musaka z bakłażanem
4 porcje
70 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Musaka z bakłażanem
Musaka z bakłażanem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Bakłażany pokrój w plastry, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Bakłażany podsmaż na delikatnie na patelni grillowej.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć warzywa. Podsmaż.
Do warzyw dodawaj partiami mięso mielone i podsmażaj, aż zrobi się brązowe. Dopraw cynamonem. Następnie dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
Dodaj przyprawy – sól, pieprz i zioła. Patelnię przykryj i duś na małej mocy płyty grzewczej przez około 45 minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Przygotuj beszamel – do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Mleko zagotuj, następnie zdejmij z płyty i pozostaw do całkowitego przestudzenia. W rondlu na małej mocy palnika zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.
Rondel zdejmij z palnika i delikatnie wlewaj przestudzone mleko, cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Rondel ponownie umieść na palniku o małej mocy i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Sos beszamelowy dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami plastry bakłażana i mięso mielone z pomidorami. Na wierzchu ułóż bakłażana i polej sosem beszamelowym.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz ok. 40 minut.
Komentarze