


Musaka to pyszne, tradycyjne, greckie danie. Składa się z warstw mielonego mięsa w sosie pomidorowym, które przekładane jest bakłażanem i sosem beszamelowym. W Akademii Smaku pokażę, jak przygotować grecki specjał.
Bakłażany pokrój w plastry, posól i odstaw na 15 minut. Po tym czasie opłucz i osusz ręcznikiem papierowym. Bakłażany podsmaż delikatnie na patelni grillowej.
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek i wrzuć warzywa. Podsmaż.
Do warzyw dodawaj partiami mięso mielone i podsmażaj, aż zrobi się brązowe. Dopraw cynamonem. Następnie dodaj pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy.
Dodaj przyprawy – sól, pieprz i zioła. Patelnię przykryj i duś na małym ogniu przez około 45 minut.
Przygotuj beszamel - do niewielkiego garnka wlej mleko, dodaj liście laurowe i ziele angielskie. Mleko zagotuj, następnie zdejmij z ognia i pozostaw do całkowitego przestudzenia. W rondlu na małym ogniu zrumień masło, dodaj mąkę i energicznie mieszaj, aż powstanie blada zasmażka.
Rondel zdejmij z ognia i delikatnie wlewaj przestudzone mleko cały czas mieszając, aż do uzyskania konsystencji gładkiego sosu. Rondel ponownie umieść na małym ogniu i podgrzewaj sos (mieszając) przez około 10 minut, aż sos zgęstnieje.
Sos beszamelowy dopraw solą, świeżo mielonym białym pieprzem i gałką muszkatołową.
W naczyniu żaroodpornym układaj warstwami plastry bakłażana i mięso mielone z pomidorami. Na wierzchu ułóż bakłażana i polej sosem beszamelowym.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz ok. 40 minut.