Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

"Nagi" torcik z owocami

Opis wykonania

Polecam przepyszny owocowy torcik z mnóstwem pysznych, naturalnie słodkich owoców

Oddzielamy białka od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dalej ubijając robotem ( po 1 łyżeczce) dodajemy cukier.
Również pojedynczo dodajemy żółtka.
Zmniejszamy obroty miksera na 1 lub 2 ( ja używam bosch mum5 ) i ponownie po łyżce dodajemy przesiane i połączone wcześniej w misce mąki.
Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy śr. 22 cm i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35 min.
Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na podłogę z ok. 30 cm. wysokości ( nic złego się nie stanie).
Ciasto pozostawiamy do całkowitego przestudzenia.
Ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem.
Myjemy, kroimy owoce.
Przygotowujemy poncz do nasączenia tortu.
Wyciskamy sok z cytryny ( ja wlewam sok do szklanki i dolewam wody do pełna) i dodajemy cukier.
Kroimy ciasto na trzy równe części.
Pierwszą część kładziemy na talerzu, nasączamy, smarujemy kremem z bitej śmietany i układamy owoce.
Nakładamy kolejną część i powtarzamy czynności.
Kładziemy ostatnią część ciasta, którą również nasączamy i dekorujemy ostatnią częścią kremu.
Pozostaje nam ułożyć owoce na wierzchu i ewentualnie udekorować rozpuszczoną czekoladą.