Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Polecam przepyszny owocowy torcik z mnóstwem pysznych, naturalnie słodkich owoców

Składniki

0,75 szklanka Mąka pszenna lub kukurydziana ( wersja bezglutenowa)
0,25 szklanka Mąka ziemniaczana
5 szt. Jajko
0,5 szklanka Cukier
3 szt. Śmietana 36% ( poj, 250 ml)
1 szt. Mascarpone ( poj. 250 ml.)
7 łyżeczka Cukier puder
0,5 kg Dowolne owoce ( truskawki, borówki, maliny)
0,5 szt. Czekolada mleczna lub gorzka

Opis wykonania

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dalej ubijając robotem  (po 1 łyżeczce) dodajemy cukier. Również pojedynczo dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty miksera na 1 lub 2 (ja używam bosch mum5 ) i ponownie po łyżce dodajemy przesiane i połączone wcześniej w misce mąki. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy śr. 22 cm i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35 min. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na podłogę z ok. 30 cm. wysokości (nic złego się nie stanie). Ciasto pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem. Myjemy, kroimy owoce. Przygotowujemy poncz do nasączenia tortu. Wyciskamy sok z cytryny ( ja wlewam sok do szklanki i dolewam wody do pełna) i dodajemy cukier. Kroimy ciasto na trzy równe części. Pierwszą część kładziemy na talerzu, nasączamy, smarujemy kremem z bitej śmietany i układamy owoce. Nakładamy kolejną część i powtarzamy czynności. Kładziemy ostatnią część ciasta, którą również nasączamy i dekorujemy ostatnią częścią kremu. Pozostaje nam ułożyć owoce na wierzchu i ewentualnie udekorować rozpuszczoną czekoladą.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Aleksandra J
Uwielbiam takie owocowe torty 😊 u mnie jednak został ozdobiony 😊