''Nagi'' torcik z owocami
4 porcje
60 min
Średnie
Składniki
''Nagi'' torcik z owocami
''Nagi'' torcik z owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dalej ubijając robotem (po 1 łyżeczce) dodajemy cukier. Również pojedynczo dodajemy żółtka. Zmniejszamy obroty miksera na 1 lub 2 (ja używam bosch mum5 ) i ponownie po łyżce dodajemy przesiane i połączone wcześniej w misce mąki. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy śr. 22 cm i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok. 35 min. Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i rzucamy na podłogę z ok. 30 cm. wysokości (nic złego się nie stanie). Ciasto pozostawiamy do całkowitego przestudzenia. Ubijamy w mikserze na najwyższych obrotach śmietanę z mascarpone i cukrem pudrem. Myjemy, kroimy owoce. Przygotowujemy poncz do nasączenia tortu. Wyciskamy sok z cytryny ( ja wlewam sok do szklanki i dolewam wody do pełna) i dodajemy cukier. Kroimy ciasto na trzy równe części. Pierwszą część kładziemy na talerzu, nasączamy, smarujemy kremem z bitej śmietany i układamy owoce. Nakładamy kolejną część i powtarzamy czynności. Kładziemy ostatnią część ciasta, którą również nasączamy i dekorujemy ostatnią częścią kremu. Pozostaje nam ułożyć owoce na wierzchu i ewentualnie udekorować rozpuszczoną czekoladą.
Komentarze