Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Naleśniki ryżowe z farszem drobiowym

Naleśniki ryżowe z farszem drobiowym
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Naleśniki z mąki ryżowej faszerowane pieczarkami, plasterkami piersi drobiowej oraz sosem z suszonych pomidorów i szpinaku.Dania z drobiu to nie tylko kotlety - można przyrządzić je także w formie naleśników.

Składniki

2 łyżka mąka ryżowa
70 ml woda
1 szt. jajo
0,5 kg pieczarki
10 szt. suszone pomidory
250 g szpinak świeży
4 szt. Pierś z kurczaka pieczona plasterki
2 szt. cebula
2 szt. czosnek ząbki duże
1 szczypta tymianek
2 szczypta sól himalajska
2 szczypta pieprz czarny
1 łyżka jogurt grecki o obniżonej zawartości tłuszczu

Opis wykonania

Mąkę,wodę oraz szczyptę soli i jajko dokładnie mieszam ze sobą. Na rozgrzaną patelnię do naleśników wlewam łyżeczkę oleju kokosowego i gdy olej jest dobrze rozgrzany smażę cienkie naleśniki. Rozgrzewam patelnię i wlewam 1 łyżeczkę oliwy z oliwek. Wrzucam pokrojone w kostkę cebule i chwilę szklę,dodaję przetarte pieczarki na tarce o grubych oczkach.Duszę do odparowania wody.Doprawiam solą i pieprzem. W rozgrzanym rondelku duszę suszone pomidory z czosnkiem,dorzucam szpinak.Doprawiam Tymiankiem,Pieprzem. Czekam do odparowania wody.Zdejmuję z ognia i dodaję łyżkę jogurtu greckiego. Naleśnik pierwszy smaruję pieczarkami i kładę plasterki piersi,na wierzch kładę drugi naleśnik i Nakładam Łyżkę powstałego sosu z suszonych pomidorów. W temp. 180 stopni podpiekam naleśniki przez ok. 10-15 min. Kroję na trójkąty. Ta propozycja świetnie nada się na każdy posiłek dnia od śniadania po kolację.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych