Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Omlet z wędzoną makrelą i pieczonymi buraczkami

Omlet z wędzoną makrelą i pieczonymi buraczkami
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

25 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Puszysty omlet z wędzoną makrelą, pieczonymi buraczkami, gorgonzolą i chrupiącymi orzechami włoskimi

Składniki

100 g wędzona makrela
2 szt. średnie buraczki czerwone
50 g ser gorgonzola
3 szt. jajka
garść orzechów włoskich
2 łyżka czosnek niedzwiedzi
1 łyżka olej rzepakowy

Opis wykonania

Buraki obrać i pokroić na niewielką kostkę, skropić olejem, oprószyć solą, pieprzem i łyżką czosnku niedźwiedziego, delikatnie wymieszać. Buraczki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez około 15 - 18 minut. Buraczki powinny zmięknąć i delikatnie się zarumienić. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie grubo posiekać. Jajka ubić w misce. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, skropić olejem, a następnie wlać jajka. Na jajkach równomiernie rozłożyć makrelę i buraczki. Całość posypać orzechami włoskimi i łyżką czosnku niedźwiedziego. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Omlet smażyć około 1 - 2 minuty. Gdy omlet na brzegu zacznie się ścinać, ale środek będzie nadal lejący, rozłożyć na nim kawałki gorgonzoli i włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika, aż ser się stopi.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych