Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Omlet z wędzoną makrelą i pieczonymi buraczkami

Opis wykonania

Puszysty omlet z wędzoną makrelą, pieczonymi buraczkami, gorgonzolą i chrupiącymi orzechami włoskimi

Buraki obrać i pokroić na niewielką kostkę, skropić olejem, oprószyć solą, pieprzem i łyżką czosnku niedźwiedziego, delikatnie wymieszać. Buraczki rozłożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 210 stopni C przez około 15 - 18 minut. Buraczki powinny zmięknąć i delikatnie się zarumienić. Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Orzechy włoskie grubo posiekać. Jajka ubić w misce. Patelnię rozgrzać na średnim ogniu, skropić olejem, a następnie wlać jajka. Na jajkach równomiernie rozłożyć makrelę i buraczki. Całość posypać orzechami włoskimi i łyżką czosnku niedźwiedziego. W międzyczasie piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Omlet smażyć około 1 - 2 minuty. Gdy omlet na brzegu zacznie się ścinać, ale środek będzie nadal lejący, rozłożyć na nim kawałki gorgonzoli i włożyć na chwilę do nagrzanego piekarnika, aż ser się stopi.