Orkiszowe chlebki chapati
4 porcje
Średnie
Pyszne pieczywo rodem z Indii. Proste w przygotowaniu placki świetnie komponują się i curry czy gulaszem. Dania orientalne mogą mieć różne odsłony, wszystko zależy od wyobraźni!
Składniki
200 g mąka orkiszowa razowa
100 g mąka orkiszowa typ 450
2 łyżeczka sól
1 łyżka oliwa
200 g woda
Orkiszowe chlebki chapati
Orkiszowe chlebki chapati
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Składniki chlebków wkładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i zostawiamy by odpoczęło min. na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na omączonej stolnicy na placuszek grubości 5 mm. Rozgrzewamy mocno patelnię najlepiej żeliwną. Wkładamy po kilka placuszków. Gdy placuszki będą miały rumiane bąbelki odwracamy je. A gdy bąbelki pojawia się z drugiej strony dopiekamy je ponownie z pierwszej. Podajemy na ciepło.
Komentarze