Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne pieczywo rodem z Indii. Proste w przygotowaniu placki świetnie komponują się i curry czy gulaszem. Dania orientalne mogą mieć różne odsłony, wszystko zależy od wyobraźni!

Składniki

200 g mąka orkiszowa razowa
100 g mąka orkiszowa typ 450
2 łyżeczka sól
1 łyżka oliwa
200 g woda

Opis wykonania

Składniki chlebków wkładamy do miski i zagniatamy elastyczne ciasto. Nakrywamy je ściereczką i zostawiamy by odpoczęło min. na godzinę. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 kawałków. Każdy kawałek rozwałkowujemy na omączonej stolnicy na placuszek grubości 5 mm. Rozgrzewamy mocno patelnię najlepiej żeliwną. Wkładamy po kilka placuszków. Gdy placuszki będą miały rumiane bąbelki odwracamy je. A gdy bąbelki pojawia się z drugiej strony dopiekamy je ponownie z pierwszej. Podajemy na ciepło.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marzenna
Orientalne i chrupiące najlepiej smakują z pikantnym sosem.