Owsianka
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 3)
Owsianka to doskonały pomysł na śniadanie! Jest szybka w przygotowaniu, do tego pyszna (składniki można wybierać do woli), bardzo pożywna, a dzięki licznym składnikom, dostarcza wielu wartości odżywczych i daje energii na cały dzień. Owsianka powinna stanowić Twój stały punkt w menu śniadaniowym.
Składniki
250 ml jogurtu, kefiru albo maślanki
3 łyżeczki płatków owsianych
3 łyżeczki płatków żytnich
Garść orzechów włoskich i migdałów
Łyżeczka suszone żurawiny i rodzynek
1 mandarynka
1 banan
Owsianka
Owsianka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wsyp płatki owsiane i żytnie do miseczek i zalej jogurtem, maślanką albo kefirem. Odstaw na noc do lodówki albo na 30 minut przed jedzeniem.
Do tak przygotowanej podstawy dodaj ulubione składniki: orzechy, suszone owoce, świeże owoce sezonowe, dodaj miodu dla smaku.
Porada
Owsiankę można również podawać na ciepło. Wówczas należy ugotować ją na mleku na małym ogniu (1 szklanka mleka, 2 łyżki płatków). Ciepłą owsiankę także smakować można z ulubionymi składnikami.
Komentarze