Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Paella kobieca według Marii Sadowskiej

Paella kobieca według Marii Sadowskiej
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Znana hiszpańska potrawa z owocami morza.

Składniki

2 cebule
50 dag mrożonej mieszanki owoców morza
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
20 dag ryżu
2 szklanki bulionu warzywnego
Sok z cytryny
2 strąki czerwonej papryki
15 dag mrożonego groszku
1 łyżka masła
Sól i pieprz

Opis wykonania

Połączenie owoców morza, ryżu i warzyw tworzy pyszne i barwne danie, dzięki któremu wprowadzisz hiszpański klimat do swojej kuchni.

Paella kobieca według Marii Sadowskiej - zdjęcie 1

Opis przygotowania:

  1. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
  2. Dodaj ryż i smaż cały czas mieszając, aż olej całkowicie się wchłonie i stanie się szklisty. Następnie wlej bulion i zagotuj całość.
  3.  Przykryj danie i gotuj na małym ogniu około 30 min (od czasu do czasu zamieszaj). Owoce morza (opcjonalnie może być kurczak) rozmróż w temperaturze pokojowej i skrop sokiem z cytryny. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i potnij w paski.
  4. Papryki dodaj do ryżu i duś całość jeszcze przez 10 min.
  5. Wsyp owoce morza oraz zielony groszek i duś danie kolejne 20 min.
  6. Na osobnej patelni rozpuść masło. Dodaj je do ryżu i całość wymieszaj.
  7. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorące.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
Smaczne, odrobina chilli doskonale podkreśli smak
Radosław
Mniam, uwielbiam kuchnię iberyjską :)