Paella kobieca według Marii Sadowskiej
4 porcje
60 min
Łatwe
Znana hiszpańska potrawa z owocami morza.
Składniki
2 cebule
50 dag mrożonej mieszanki owoców morza
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
20 dag ryżu
2 szklanki bulionu warzywnego
Sok z cytryny
2 strąki czerwonej papryki
15 dag mrożonego groszku
1 łyżka masła
Sól i pieprz
Paella kobieca według Marii Sadowskiej
Paella kobieca według Marii Sadowskiej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Połączenie owoców morza, ryżu i warzyw tworzy pyszne i barwne danie, dzięki któremu wprowadzisz hiszpański klimat do swojej kuchni.
Opis przygotowania:
- Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj i zeszklij na oleju.
- Dodaj ryż i smaż cały czas mieszając, aż olej całkowicie się wchłonie i stanie się szklisty. Następnie wlej bulion i zagotuj całość.
- Przykryj danie i gotuj na małym ogniu około 30 min (od czasu do czasu zamieszaj). Owoce morza (opcjonalnie może być kurczak) rozmróż w temperaturze pokojowej i skrop sokiem z cytryny. Papryki umyj, osusz, oczyść z nasion i potnij w paski.
- Papryki dodaj do ryżu i duś całość jeszcze przez 10 min.
- Wsyp owoce morza oraz zielony groszek i duś danie kolejne 20 min.
- Na osobnej patelni rozpuść masło. Dodaj je do ryżu i całość wymieszaj.
- Dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj gorące.
Komentarze