Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pancakes na słono, z kurczakiem i warzywami w sosie sojowym z jajkiem sadzonym

Składniki

2 szt. Jajka
100 ml Mleko kokosowe
50 g Mąka gryczana
2 łyżka Olej kokosowy
200 g Pierś z kurczaka
1 szt. Cebula
5 szt. Pieczarki
1 szt. Papryczka chilli
2 łyżka Sos sojowy
1 szczypta Pieprz czarny
1 szt. Jajko sadzone

Opis wykonania

Pancakes: Rozbijamy dwa jajka i oddzielamy żółtka od białek. Do miski z żółtkami dodajemy 100 ml mleka kokosowego i 50 gram przesianej mąki gryczanej. Mieszamy do połączenia składników. Do miski z białkami dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywno. Za pomocą szpatułki łączymy delikatnie pianę z białek z masą z żółtkami. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy pancakes, aż będą zarumienione.

Farsz: Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i podsmażamy na patelni. Cebulkę kroimy w kostkę, pieczarki i papryczkę chili również i podsmażamy na osobnej patelni. Dodajemy cebulkę z pieczarkami i chili do kurczaka, zalewamy sosem sojowym, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i chwilkę dusimy aby kurczak i warzywa doszły.

Gotowe danie: Na talerzu układamy jeden placuszek, smarujemy go farszem i przykrywamy drugim. Robimy tak ze wszystkimi pancakes. Przykrywamy ostatnim placuszkiem i układamy na nim jajko sadzone. Talerz dekorujemy wedle uznania.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo ciekawe danie. Warto spróbować
Radosław
U mnie z zdodatkiem brzoskwini