Pasta z marchewki na kanapki
4 porcje
30 min
Łatwe
Niektórzy nazywają tą pastę wegańskim serem. Warto przyrządzać dania wegetariańskie i wegańskie, odkrywając przy tym nowy smak warzyw w różnych odsłonach.
Składniki
300 g młodych ziemniaków
2 szt. duże marchewki
2 łyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczka płatków drożdżowych
Pasta z marchewki na kanapki
Pasta z marchewki na kanapki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Marchewka nadaje całości piękny kolor, płatki drożdżowe i sos sojowy podbijają smak, a miękki ziemniak nadaje całości kremowej konsystencji. Kanapka z pastą ozdobiona paskami papryki całkowicie odmieni zwykłe śniadanie.
Opis wykonania
Ziemniaki i marchewki umyj, obierz i ugotuj. Warzywa powinny być miękkie. Przestudzone warzywa przełóż do blendera, dodaj płatki drożdżowe i miksuj stopniowo dolewając sos sojowy.
TIP
Pastę można doprawić sokiem z limonki i chilli, co nada jej orientalnego smaku.
Rozrobienie pasty z większą ilością sosu sprawi, że będzie ona świetnym dodatkiem do makaronów.
Komentarze