Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

15 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Wędzone szprotki ze swoim intensywnym zapachem i aromatem w pastach idealnie dopełnia lekko kwaskowy tłusty twaróg. Wystarczy dodać trochę kwasowości przez dodanie kaparów i wyjdzie z tego idealnie zrównoważona pasta.

Składniki

100 g - szprotek wędzonych w oleju
200 g - twarogu tłustego
3 łyżki - kaparów
2 łyżki - jogurtu
- sól, pieprz do smaku

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
288 kcal
Tłuszcz
17.8 g
Węglowodany
5.8 g
Błonnik
26.6 g
Białko
0.5 g
Sól
2.4 g

Opis wykonania

1

Przygotowanie:

Wszystkie składniki przygotuj i włóż do przystawki blendera z nożami tnącymi: szprotki, twaróg, kapary i jogurt. Dopraw solą i pieprzem.

2

Zblenduj całość na jednolitą masę.

3

Podanie:

Pasta ze szprotek doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa na śniadanie czy kolację. Z kolei podana w miseczce obok innych past, z dodatkiem krakersów czy słupków warzyw (np. ogórek, marchewka, seler naciowy) będzie oryginalną przekąską na wieczór z przyjaciółmi.


Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Malgorzata Kucharska
Wygląda bardzo smacznie i zdrowo. Podkręcę orzechami włoskimi :)
Marta
Fajny sposób na urozmaicenie diety w ryby.