Pasta ze szprotkami
2 porcje
15 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 2)
Wędzone szprotki ze swoim intensywnym zapachem i aromatem w pastach idealnie dopełnia lekko kwaskowy tłusty twaróg. Wystarczy dodać trochę kwasowości przez dodanie kaparów i wyjdzie z tego idealnie zrównoważona pasta.
Składniki
100 g - szprotek wędzonych w oleju
200 g - twarogu tłustego
3 łyżki - kaparów
2 łyżki - jogurtu
- sól, pieprz do smaku
Wartości odżywcze
Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
288 kcal
Tłuszcz
17.8 g
Węglowodany
5.8 g
Błonnik
26.6 g
Białko
0.5 g
Sól
2.4 g
Pasta ze szprotkami
Pasta ze szprotkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki przygotuj i włóż do przystawki blendera z nożami tnącymi: szprotki, twaróg, kapary i jogurt. Dopraw solą i pieprzem.
Zblenduj całość na jednolitą masę.
Podanie:
Pasta ze szprotek doskonale sprawdzi się jako dodatek do pieczywa na śniadanie czy kolację. Z kolei podana w miseczce obok innych past, z dodatkiem krakersów czy słupków warzyw (np. ogórek, marchewka, seler naciowy) będzie oryginalną przekąską na wieczór z przyjaciółmi.
Komentarze