Pasztet wegetariański
9 porcje
200 min
Trudne
Składniki
Pasztet wegetariański
Pasztet wegetariański
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Etap 1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu (masło lub olej). Dodać pokrojoną w kawałki marchewkę i czosnek. Dusić około 10 minut aż marchewka zmięknie. Następnie zalać szklanką bulionu i gotować 15 minut. Dodać soczewicę i kaszę jaglaną. Zalać resztą bulionu i gotować 15-20 minut do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie i wchłoną cały płyn. (mieszać uważając by się nie przypaliło). Całość ostudzić.
Etap 2
Następnie dodać ciecierzycę z puszki (lub ugotowaną), wszystkie przyprawy i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajka i zmiksować. Dodać suszoną żurawinę i wymieszać.
Etap 3
Formę wyłożyć papierem i wylać całą masę. Można posypać pestkami dyni. Pieczemy około 1 godziny, 180 stopni C. (lub dłużej jeśli będzie nadal zbyt płynny). Ostudzić przed pokrojeniem.
Komentarze