Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

200 min

Poziom trudności

Trudne


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszny, warzywny pasztet idealny na śniadanie nie tylko od święta.

Składniki

soczewica czerwona
cebula
czosnek
marchewka
ciecierzyca
bulion warzywny
kasza jaglana
jajka
sól, pieprz, ostra papryka, imbir mielony
suszona żurawina

Opis wykonania

Etap 1
Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na tłuszczu (masło lub olej). Dodać pokrojoną w kawałki marchewkę i czosnek. Dusić około 10 minut aż marchewka zmięknie. Następnie zalać szklanką bulionu i gotować 15 minut. Dodać soczewicę i kaszę jaglaną. Zalać resztą bulionu i gotować 15-20 minut do czasu aż wszystkie składniki będą miękkie i wchłoną cały płyn. (mieszać uważając by się nie przypaliło). Całość ostudzić.
Etap 2
Następnie dodać ciecierzycę z puszki (lub ugotowaną), wszystkie przyprawy i zmiksować na gładką masę. Następnie dodać jajka i zmiksować. Dodać suszoną żurawinę i wymieszać.
Etap 3
Formę wyłożyć papierem i wylać całą masę. Można posypać pestkami dyni. Pieczemy około 1 godziny, 180 stopni C. (lub dłużej jeśli będzie nadal zbyt płynny). Ostudzić przed pokrojeniem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy