


Domowy pasztet z bakłażanem, pieczarkami i papryką. Pieczone warzywa to nie tylko ziemniaki - można je zapiec właśnie w formie pysznego pasztetu!
Jest przy tym trochę pracy, ale warto. Można zrobić więcej i zamrozić. Lopatke pokroić i podsmażyć na oleju w dużym garnku. Mięso wyciągnąć i w tym samym garnku podsmażyć udka. Dodać ponownie łopatkę, i kolejno podsmażoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, pieczarki, czosnek. Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zmielić wszystko w maszynce do mięsa. Razem z namoczoną bułką. Dodać trzy jajka. Słoik ajvaru, zioła prowansalskie, słodką paprykę, smalec. Wszystko dobrze wymieszać. (Bulion, który został w garnku można wykorzystać do sosu lub zupy ) i wyłożyć do formy do pieczenia. Piec w kąpieli wodnej 40 min 180 i 60 min 170.