Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowy pasztet z bakłażanem, pieczarkami i papryką. Pieczone warzywa to nie tylko ziemniaki - można je zapiec właśnie w formie pysznego pasztetu!

Składniki

500 g Łopatka wieprzowa
2 szt. Udka z kurczaka
300 g Wątróbka drobiowa
200 g Ajvar lub pindżur
500 g Pieczarki
3 szt. Cebula
2 szt. Marchewka
2 szt. Pietruszka korzeń
150 g Smalec
1 szt. Czerstwa bułka
2 łyżka Zioła prowansalskie
3 łyżka Papryka mielona
3 szt. Jajka
1 szt. Czosnek

Opis wykonania

Jest przy tym trochę pracy, ale warto. Można zrobić więcej i zamrozić. Lopatke pokroić i podsmażyć na oleju w dużym garnku. Mięso wyciągnąć i w tym samym garnku podsmażyć udka. Dodać ponownie łopatkę, i kolejno podsmażoną marchewkę, pietruszkę, cebulę, pieczarki, czosnek. Podlać wodą lub bulionem i dusić do miękkości z liściem laurowym i zielem angielskim. Następnie zmielić wszystko w maszynce do mięsa. Razem z namoczoną bułką. Dodać trzy jajka. Słoik ajvaru, zioła prowansalskie, słodką paprykę, smalec. Wszystko dobrze wymieszać. (Bulion, który został w garnku można wykorzystać do sosu lub zupy ) i wyłożyć do formy do pieczenia. Piec w kąpieli wodnej 40 min 180 i 60 min 170.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych