Pasztet z kurczaka
6 porcje
50 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pasztet z kurczaka
Pasztet z kurczaka
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Udka z kurczaka umyj, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli, kilka szczypt pieprzu. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, w takiej ilości wody, aby przykryły kurczaka. Po ugotowaniu mięso wyjmij z wody, osusz i ostudź. Kajzerki można namoczyć w wywarze, aby zmiękły.
Na patelni rozpuść masło i podmaż pokrojoną drobno cebulę. Dodaj zioła, a po kilku minutach umyte i osuszone wątróbki z kurczaka. Mięso trzeba dobrze usmażyć, stale mieszając, aby nie pozostało krwiste w środku. Całość ostudzić.
Porada
Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!
Ugotowanego kurczaka zmiel w maszynce razem z liśćmi laurowymi, zielem angielski, wątróbką z cebulą i ziołami oraz kajzerkami. Najlepiej mięso zmielić 2-3 razy. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową dla smaku. Na koniec wbij jajka i dodaj śmietanę.
Formę posmaruj olejem albo masłem, wysyp bułką i przełóż mięso. Zostaw około 1 cm od krawędzi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 90 minut.
Komentarze