Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

50 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Podobno najlepszy pasztet to połączenie różnych gatunków mięsa, jednak pasztet z kurczaka, dzięki swojej delikatności, jest dowodem na to, że nie trzeba łączyć rodzajów mięsa, by jego smak był wyjątkowy i niezapomniany. Warto do pasztetu dodać wątróbki, która nadaje smak, kolor i jedwabisty charakter. Najlepiej usmażyć ją z cebulką na maśle.

Składniki

1 kg mięsa z udek kurczaka (bez skóry)
200 g wątróbki z kurczaka
2 mniejsze cebule
1 łyżeczka ziół (majeranek, oregano, tymianek)
2 kajzerki
2 łyżki masła
200 ml śmietany
2-3 jajka
Sól i pieprz dla smaku
½ łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
3 liście laurowe
5 szt. ziela angielskiego
Bułka tarta do wysypania formy

Opis wykonania

Udka z kurczaka umyj, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli, kilka szczypt pieprzu. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, w takiej ilości wody, aby przykryły kurczaka. Po ugotowaniu mięso wyjmij z wody, osusz i ostudź. Kajzerki można namoczyć w wywarze, aby zmiękły.

Na patelni rozpuść masło i podmaż pokrojoną drobno cebulę. Dodaj zioła, a po kilku minutach umyte i osuszone wątróbki z kurczaka. Mięso trzeba dobrze usmażyć, stale mieszając, aby nie pozostało krwiste w środku. Całość ostudzić.

Porada

Obawiasz, że podczas gotowania coś może pójść nie tak? Rozgotowane warzywa czy przypalony sos już nigdy nie będą problemem. Sensor gotowania PerfectCook w płytach indukcyjnych marki Bosch precyzyjnie kontroluje temperaturę gotowania i eliminuje ryzyko porażki!

Bosh Logo
Bosh

Ugotowanego kurczaka zmiel w maszynce razem z liśćmi laurowymi, zielem angielski, wątróbką z cebulą i ziołami oraz kajzerkami. Najlepiej mięso zmielić 2-3 razy.  Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową dla smaku. Na koniec wbij jajka i dodaj śmietanę.

Formę posmaruj olejem albo masłem, wysyp bułką i przełóż mięso. Zostaw około 1 cm od krawędzi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 90 minut.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych

Powiązane przepisy