Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pasztet z kurczaka

Opis wykonania

Podobno najlepszy pasztet to połączenie różnych gatunków mięsa, jednak pasztet z kurczaka, dzięki swojej delikatności, jest dowodem na to, że nie trzeba łączyć rodzajów mięsa, by jego smak był wyjątkowy i niezapomniany. Warto do pasztetu dodać wątróbki, która nadaje smak, kolor i jedwabisty charakter. Najlepiej usmażyć ją z cebulką na maśle.

  1. Udka z kurczaka umyj, dodaj liście laurowe, ziele angielskie, 1 łyżeczkę soli, kilka szczypt pieprzu. Gotuj około 30 minut na małym ogniu, w takiej ilości wody, aby przykryły kurczaka. Po ugotowaniu mięso wyjmij z wody, osusz i ostudź. Kajzerki można namoczyć w wywarze, aby zmiękły.

  2. Na patelni rozpuść masło i podmaż pokrojoną drobno cebulę. Dodaj zioła, a po kilku minutach umyte i osuszone wątróbki z kurczaka. Mięso trzeba dobrze usmażyć, stale mieszając, aby nie pozostało krwiste w środku. Całość ostudzić.

  3. Ugotowanego kurczaka zmiel w maszynce razem z liśćmi laurowymi, zielem angielski, wątróbką z cebulą i ziołami oraz kajzerkami. Najlepiej mięso zmielić 2-3 razy.  Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową dla smaku. Na koniec wbij jajka i dodaj śmietanę.

  4. Formę posmaruj olejem albo masłem, wysyp bułką i przełóż mięso. Zostaw około 1 cm od krawędzi. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz około 90 minut.