Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna Kasza Pęczak w oryginalnej odsłonie z Botwinką,kurczakiem,porem oraz tymankiem.

Składniki

1,5 szklanka Bulion drobiowy
1/3 szklanka Białe wino
1 szt. Pierś z kurczaka
1 szt. Pęczek potwinki z buraczkami
1 łyżeczka suszony tymianek
1 szt. por
1 szt. cebula
3 łyżka oliwa extra vergine

Opis wykonania

Na dużą patelnię wsypuję kaszę Pęczak, dodaję łyżkę oliwy i chwilę smażę. W międzyczasie kroję cebulę w kostkę, dokładam na patelnię i smażę przez 3 minuty aż cebula się zeszkli.Dodaję pokrojoną białą i jasnozieloną część pora, dokładnie opłukane.Mieszam, dodaję drugą łyżkę oliwy, suszony tymianek i smażę przez ok. 3 minuty. Przesuwam składniki na bok patelni, W wolne miejsce wlewam trzecią łyżkę oliwy, wrzucam pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, doprawiam solą, pieprzem i obsmażam przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy mieszam. Wlewam Białe wino, gotuję 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodaję obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlewam gorący bulion. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Po zagotowaniu przykrywam pokrywą i gotuję przez ok. 23 minuty. Po tym czasie otwieram garnek dodaje posiekane liście botwinki (wraz z łodyżkami), Przykrywam i gotuję kolejne 5 minut. Na koniec mieszam i podgrzewam bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.Przepis zaczerpnęłam ze strony kwestiasmaku,wykonanie i zdjęcie Mojego autorstwa :)
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wygląda na tłuste i dobre, ciekawe jak smakuje :)