Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pęczotto z kurczakiem i botwinką

Opis wykonania

Pyszna Kasza Pęczak w oryginalnej odsłonie z Botwinką,kurczakiem,porem oraz tymankiem.

baner reklamowy maszynki do mielenia Na dużą patelnię wsypuję kaszę Pęczak, dodaję łyżkę oliwy i chwilę smażę. W międzyczasie kroję cebulę w kostkę, dokładam na patelnię i smażę przez 3 minuty aż cebula się zeszkli.Dodaję pokrojoną białą i jasnozieloną część pora, dokładnie opłukane.Mieszam, dodaję drugą łyżkę oliwy, suszony tymianek i smażę przez ok. 3 minuty. Przesuwam składniki na bok patelni, W wolne miejsce wlewam trzecią łyżkę oliwy, wrzucam pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, doprawiam solą, pieprzem i obsmażam przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy mieszam. Wlewam Białe wino, gotuję 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodaję obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlewam gorący bulion. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą. Po zagotowaniu przykrywam pokrywą i gotuję przez ok. 23 minuty. Po tym czasie otwieram garnek dodaje posiekane liście botwinki (wraz z łodyżkami), Przykrywam i gotuję kolejne 5 minut. Na koniec mieszam i podgrzewam bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.Przepis zaczerpnęłam ze strony kwestiasmaku,wykonanie i zdjęcie Mojego autorstwa :)