Pęczotto z kurczakiem i botwinką
4 porcje
45 min
Średnie
Pyszna Kasza Pęczak w oryginalnej odsłonie z Botwinką,kurczakiem,porem oraz tymankiem.
Składniki
1,5 szklanka Bulion drobiowy
1/3 szklanka Białe wino
1 szt. Pierś z kurczaka
1 szt. Pęczek potwinki z buraczkami
1 łyżeczka suszony tymianek
1 szt. por
1 szt. cebula
3 łyżka oliwa extra vergine
Pęczotto z kurczakiem i botwinką
Pęczotto z kurczakiem i botwinką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na dużą patelnię wsypuję kaszę Pęczak, dodaję łyżkę oliwy i chwilę smażę. W międzyczasie kroję cebulę w kostkę, dokładam na patelnię i smażę przez 3 minuty aż cebula się zeszkli.Dodaję pokrojoną białą i jasnozieloną część pora, dokładnie opłukane.Mieszam, dodaję drugą łyżkę oliwy, suszony tymianek i smażę przez ok. 3 minuty.
Przesuwam składniki na bok patelni, W wolne miejsce wlewam trzecią łyżkę oliwy, wrzucam pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, doprawiam solą, pieprzem i obsmażam przez ok. 2 - 3 minuty. W tym czasie składniki obok 1-2 razy mieszam.
Wlewam Białe wino, gotuję 2-3 minuty aż odparuje. Następnie dodaję obrane i pokrojone na półplasterki buraczki z botwinki (liście zachować), wlewam gorący bulion. Doprawiam świeżo zmielonym pieprzem i w razie potrzeby solą.
Po zagotowaniu przykrywam pokrywą i gotuję przez ok. 23 minuty. Po tym czasie otwieram garnek dodaje posiekane liście botwinki (wraz z łodyżkami), Przykrywam i gotuję kolejne 5 minut. Na koniec mieszam i podgrzewam bez przykrycia jeszcze przez 2 - 3 minuty.Przepis zaczerpnęłam ze strony kwestiasmaku,wykonanie i zdjęcie Mojego autorstwa :)
Komentarze