Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Perliczka z purre z marchewki na chipsie z jarmużu i marynowanym shimej

Składniki

1 szt. Pierś z perliczki
0,1 kg Marchewka żółta
0,2 l Śmietanka 34%
0,1 l Mleko
0,05 kg Grzyby shimei
0,05 l Wino czerwone
0,02 l Ocet jabłkowy
2 łyżka Cukier
1 szczypta Sól
0,05 kg Jarmuż
0,2 l Bulion warzywny
0,05 l Białe wino
0,05 l Olej

Opis wykonania

Pierś z perliczki doprawić solą. Smażyć na oleju zaczynając od skóry ok 2 min a na drugiej stronie ok minuty. Dopiec w piekarniku ok 8 min w 180 stopniach. Jarmuż zblanszować we wrzącej wodzie. Osuszyć i wrzucić na głębomi olej 190 stopni aż zrobią się chipsy. Marchewkę skarmelizować na gorącym oleju i zalać śmietaną i mlekiem po 100 ml. Ugotować i zmiksować na purre z częścią płynu. Doprawić do smaku solą. Grzybki shimei zalać gorącą marynatą z 100 ml wody, czerwonego wina, octu jabłkowego, cukru i szczypty soli. Poczekać aż ostygnie. Do bulionu drobiowego dolać białe wino i zredukować o połowę. Następnie dolać 100 ml śmietany i znowu zredukować o połowę. Doprawić solą. Sos można podać również w firmie piany - miksować blenderem aż utworzy się pianą na górze i polać nią danie.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych