Perliczka/marchew/jarmuż/shimej
1 porcje
45 min
Średnie
Perliczka z purre z marchewki na chipsie z jarmużu i marynowanym shimej
Składniki
1 szt. Pierś z perliczki
0,1 kg Marchewka żółta
0,2 l Śmietanka 34%
0,1 l Mleko
0,05 kg Grzyby shimei
0,05 l Wino czerwone
0,02 l Ocet jabłkowy
2 łyżka Cukier
1 szczypta Sól
0,05 kg Jarmuż
0,2 l Bulion warzywny
0,05 l Białe wino
0,05 l Olej
Perliczka/marchew/jarmuż/shimej
Perliczka/marchew/jarmuż/shimej
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Pierś z perliczki doprawić solą. Smażyć na oleju zaczynając od skóry ok 2 min a na drugiej stronie ok minuty. Dopiec w piekarniku ok 8 min w 180 stopniach. Jarmuż zblanszować we wrzącej wodzie. Osuszyć i wrzucić na głębomi olej 190 stopni aż zrobią się chipsy. Marchewkę skarmelizować na gorącym oleju i zalać śmietaną i mlekiem po 100 ml. Ugotować i zmiksować na purre z częścią płynu. Doprawić do smaku solą. Grzybki shimei zalać gorącą marynatą z 100 ml wody, czerwonego wina, octu jabłkowego, cukru i szczypty soli. Poczekać aż ostygnie. Do bulionu drobiowego dolać białe wino i zredukować o połowę. Następnie dolać 100 ml śmietany i znowu zredukować o połowę. Doprawić solą. Sos można podać również w firmie piany - miksować blenderem aż utworzy się pianą na górze i polać nią danie.
Komentarze