Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pieczone placki z dyni i batatów na słono

Opis wykonania

Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych warto wypróbować placki z dyni i batatów. To danie wegetariańskie, ale również dietetyczne.

Kto z nas nie lubi placków ziemniaczanych, które tak często przygotowywały nasze babcie? Pyszne i… bardzo kaloryczne! Nadchodzimy z nieco odświeżonym przepisem, a jednocześnie mniej zasobnym w kalorie.



Opis przygotowania:



  1. Dynię rozkrój, obierz i usuń gniazda nasienne.

  2. Bataty obierz i umyj, to samo zrób z cebulą,

  3. Przygotowane warzywa zetrzyj na tarce o małych oczkach i połącz.

  4. Dodaj jajko, skrobię i przyprawy oraz proszek do pieczenia i olej.

  5. Całość wymieszaj.

  6. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół).

  7. Blachę piekarnika obłóż papierem do pieczenia.

  8. Na papier wyłóż masę na placuszki, starając się o owalny kształt.

  9. Blachę wstaw do piekarnika i piecz około 15-20 minut, aż placuszki się zrumienią.

TIP DIETETYCZNY



  • Zamiast batatów z powodzeniem możesz wykorzystać ziemniaki. Zwróć jednak uwagę, że te pierwsze zawierają więcej wapnia, witaminy A i E niż ich żółty odpowiednik. Natomiast ziemniaki są bardziej zasobne od batatów w żelazo czy potas.

TIP TECHNICZNY



  • Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.