Pieczone placki z dyni i batatów na słono
4 porcje
45 min
Łatwe
Zamiast tradycyjnych placków ziemniaczanych warto wypróbować placki z dyni i batatów. To danie wegetariańskie, ale również dietetyczne.
Składniki
1/4 dyni np. melonowej
1 batat
1 cebula
1 jajko
4 łyżki skrobii ziemniaczanej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia (można pominąć)
Szczypta soli, pieprzu, tymianku, rozmarynu, estragonu
1 łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Pieczone placki z dyni i batatów na słono
Pieczone placki z dyni i batatów na słono
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kto z nas nie lubi placków ziemniaczanych, które tak często przygotowywały nasze babcie? Pyszne i… bardzo kaloryczne! Nadchodzimy z nieco odświeżonym przepisem, a jednocześnie mniej zasobnym w kalorie.
Opis przygotowania:
- Dynię rozkrój, obierz i usuń gniazda nasienne.
- Bataty obierz i umyj, to samo zrób z cebulą,
- Przygotowane warzywa zetrzyj na tarce o małych oczkach i połącz.
- Dodaj jajko, skrobię i przyprawy oraz proszek do pieczenia i olej.
- Całość wymieszaj.
- Rozgrzej piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół).
- Blachę piekarnika obłóż papierem do pieczenia.
- Na papier wyłóż masę na placuszki, starając się o owalny kształt.
- Blachę wstaw do piekarnika i piecz około 15-20 minut, aż placuszki się zrumienią.
TIP DIETETYCZNY
- Zamiast batatów z powodzeniem możesz wykorzystać ziemniaki. Zwróć jednak uwagę, że te pierwsze zawierają więcej wapnia, witaminy A i E niż ich żółty odpowiednik. Natomiast ziemniaki są bardziej zasobne od batatów w żelazo czy potas.
TIP TECHNICZNY
- Dzięki wielozadaniowemu zestawowi siekającemu 5-w-1 OptiMUM bez wysiłku zetrzesz warzywa na placki. Uniwersalny rozdrabniacz szybko posieka składniki, a Ty z łatwością przygotujesz idealne danie.
Komentarze