Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

lubelskie cebularze

Opis wykonania

Pyszne, chrupiące, najlepsze podawane na ciepło z masłem. Kto się oprze lubelskim cebularzom? ;)

I część – cebula (tę część najlepiej przygotować na 3-4 godziny przed położeniem na ciasto) 1. Cebulę pokrój w pióra 2. Rozgrzej patelnię, wlej olej a następnie wrzuć pokrojoną cebulę. 3. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy mak, chwilę smażymy, wlewamy wodę i przykrywamy, żeby cebula zmiękła. 4. Odkrywamy i pozwalamy wyparować wodzie, przekładamy całość do miseczki 5. Dodajemy łyżeczkę soli na 30 minut przed włożeniem cebularzy do piekarnika. II część – ciasto drożdżowe 1. Odlewamy pół szklanki mleka do większego kubka i rozkruszamy w nim drożdże, 2 łyżeczki mąki i łyżkę cukru a następnie ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do momentu kiedy drożdże podwoją swoją objętość. 2. Na stolnicę wysypujemy przesianą wcześniej mąkę. Dodajemy do niej nasze rosnące drożdże, resztę mleka, 1 roztrzepane jajko, masło/olej i sól, wyrabiamy ciasto na gładką masą. 3. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Ciasto dzielimy na ok. 14 części, formujemy z nich kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i układamy na blaszce. 5. Smarujemy brzegi każdego placka roztrzepanym jajkiem, aby podczas pieczenia ładnie się ozłociły. 6. Podajemy ciepłe z masłem.