Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Lubelskie cebularze

Lubelskie cebularze
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszne, chrupiące, najlepsze podawane na ciepło z masłem. Kto się oprze lubelskim cebularzom? ;)

Składniki

4 szt. cebula
3 łyżka mak
1 łyżeczka cukier
3 łyżeczka sól
2 łyżka olej
1/2 szklanka woda
50 g świeże drożdże
450 g mąka pszenna
1 łyżka cukier
1 szklanka ciepłe mleko
2 szt. jajka

Opis wykonania

I część – cebula (tę część najlepiej przygotować na 3-4 godziny przed położeniem na ciasto) 1. Cebulę pokrój w pióra 2. Rozgrzej patelnię, wlej olej a następnie wrzuć pokrojoną cebulę. 3. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy mak, chwilę smażymy, wlewamy wodę i przykrywamy, żeby cebula zmiękła. 4. Odkrywamy i pozwalamy wyparować wodzie, przekładamy całość do miseczki 5. Dodajemy łyżeczkę soli na 30 minut przed włożeniem cebularzy do piekarnika. II część – ciasto drożdżowe 1. Odlewamy pół szklanki mleka do większego kubka i rozkruszamy w nim drożdże, 2 łyżeczki mąki i łyżkę cukru a następnie ucieramy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do momentu kiedy drożdże podwoją swoją objętość. 2. Na stolnicę wysypujemy przesianą wcześniej mąkę. Dodajemy do niej nasze rosnące drożdże, resztę mleka, 1 roztrzepane jajko, masło/olej i sól, wyrabiamy ciasto na gładką masą. 3. Odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 4. Ciasto dzielimy na ok.14 części, formujemy z nich kulki. Każdą z nich rozwałkowujemy na niezbyt cienki placek i układamy na blaszce. 5. Smarujemy brzegi każdego placka roztrzepanym jajkiem, aby podczas pieczenia ładnie się ozłociły. 6. Podajemy ciepłe z masłem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
JuLiA
Pyszne, idealny przepis, wprost niesamowite