Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Pierogi z burakami, kaszą bulgur i fetą

Pierogi z burakami, kaszą bulgur i fetą
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
To przepis dla wegetarian, którzy jedzą ser typu feta. Danie lekkie i niejednoznaczne w smaku - swoją zasługę ma tu burak i kasza bulgur. Porcja zawiera 12 pierogów.

Składniki

15 dkg mąka do ciasta
3 łyżka olej rzepakowy do ciasta
4-5 łyżka woda do ciasta
1 szt. burak duży
15 dkg ser typu feta
15 dkg ugotowana kasza bulgur
1 szt. mała cebula
2 łyżka pestki granatu
2 - 3 łyżka olej rzepakowy do smażenia cebuli
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz czarny
1 szczypta pieprz ziołowy

Opis wykonania

Kaszę ugotować, ostudzić. Buraka upiec w piekarniku, ostudzić, lekko zblendować. Dodać 1/2 przysmażonej i posolonej cebuli, wkruszyć ser, dodać kaszę i pestki granatu. Popieprzyć. Zrobić ciasto na pierogi z mąki, oleju, ciepłej wody. Po pół godziny leżakowania wykrawać kwadraty, kółka...nałożyć farsz, zlepić brzegi. Ugotować w posolonej wodzie. Jak wypłyną, kłaść na talerz. Polać resztą cebuli, posypać kiełkami.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych