Pierogi z burakami, kaszą bulgur i fetą
2 porcje
60 min
Średnie
To przepis dla wegetarian, którzy jedzą ser typu feta. Danie lekkie i niejednoznaczne w smaku - swoją zasługę ma tu burak i kasza bulgur. Porcja zawiera 12 pierogów.
Składniki
15 dkg mąka do ciasta
3 łyżka olej rzepakowy do ciasta
4-5 łyżka woda do ciasta
1 szt. burak duży
15 dkg ser typu feta
15 dkg ugotowana kasza bulgur
1 szt. mała cebula
2 łyżka pestki granatu
2 - 3 łyżka olej rzepakowy do smażenia cebuli
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz czarny
1 szczypta pieprz ziołowy
Pierogi z burakami, kaszą bulgur i fetą
Pierogi z burakami, kaszą bulgur i fetą
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę ugotować, ostudzić. Buraka upiec w piekarniku, ostudzić, lekko zblendować. Dodać 1/2 przysmażonej i posolonej cebuli, wkruszyć ser, dodać kaszę i pestki granatu. Popieprzyć. Zrobić ciasto na pierogi z mąki, oleju, ciepłej wody. Po pół godziny leżakowania wykrawać kwadraty, kółka...nałożyć farsz, zlepić brzegi. Ugotować w posolonej wodzie. Jak wypłyną, kłaść na talerz. Polać resztą cebuli, posypać kiełkami.
Komentarze