Piersi z kurczaka pod chlebową pierzynką
6 porcje
75 min
Łatwe
Pyszna propozycja na niedzielny obiad. Zasmakuje też osobom, które nie są na diecie
Składniki
3 szt. piersi z kurczaka pojedyncze
2 szt. tosty z ciemnego pieczywa
1/2 szt. cytryna
1 szt. natka pietruszki pęczek
2 szt. pomidory w puszcz
2 łyżeczka koncentrat pomidorowy
sól do smaku
pieprz do smaku
cukier do smaku
2 łyżka oliwa z oliwek
4 łyżka musztarda delikatesowa
2 łyżeczka miód
2 szt. ząbki czosnku
Piersi z kurczaka pod chlebową pierzynką
Piersi z kurczaka pod chlebową pierzynką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotowujemy marynatę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstało 6 kotletów. Solimy i pieprzymy z każdej strony. Krótko przesmażamy z każdej strony na złoty kolor. Marnujemy mięso. Pomidory z puszki doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru. Wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Wykładamy mięso. Tosty kruszymy. Natkę drobno siekamy. Łączymy z chlebem. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem. Chlebową pierzynką przykrywamy mięso. Pieczemy w 180 stopniach C. przez ok. 45 minut.
Komentarze