


Zupa z dyni to obowiązkowa pozycja na jesień. O tej porze roku rozgrzewające zupy to doskonały wybór.
Zupa z dyni jest pożywna i sycąca, a dodatek mocnych i wyrazistych przypraw sprawi, że zupa będzie niepowtarzalna w smaku i przyjemnie rozgrzewająca.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Podsmaż w garnku razem z olejem, cebulą i czosnkiem. Gdy pomidory puszczą sok i zaczną się rozpadać, dodaj dynię oraz pokrojoną w kostkę marchew. Wymieszaj całość i dalej podsmażaj przez 2-3 minuty. Następnie dodaj ok. 3/4 podanej ilości wody oraz zioła prowansalskie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia zrobi się miękka. Wtedy zmiksuj wszystko blenderem na gładko. Jeśli zupa ma odpowiednią konsystencję dodaj pozostałe przyprawy. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj pozostałą wodę. Zupę podawaj z liśćmi kolendry i czarnuszką.
Aby przyspieszyć gotowanie możesz wykorzystać pomidory w puszcze.
Zupa dobrze komponuje się również ze słonecznikiem, rukolą lub z grzankami.