Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Pikantna zupa z dyni

Pikantna zupa z dyni

Opis wykonania

30 min
Łatwe
dla 4 osób

Zupa z dyni to obowiązkowa pozycja na jesień.

Zupa z dyni jest pożywna i sycąca, a dodatek mocnych i wyrazistych przypraw sprawi, że zupa będzie niepowtarzalna w smaku i przyjemnie rozgrzewająca.



Opis wykonania



Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Podsmaż w garnku razem z olejem, cebulą i czosnkiem. Gdy pomidory puszczą sok i zaczną się rozpadać, dodaj dynię oraz pokrojoną w kostkę marchew. Wymieszaj całość i dalej podsmażaj przez 2-3 minuty. Następnie dodaj ok. 3/4 podanej ilości wody oraz zioła prowansalskie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia zrobi się miękka. Wtedy zmiksuj wszystko blenderem na gładko. Jeśli zupa ma odpowiednią konsystencję dodaj pozostałe przyprawy. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj pozostałą wodę. Zupę podawaj z liśćmi kolendry i czarnuszką.



TIP



Aby przyspieszyć gotowanie możesz wykorzystać pomidory w puszcze.

Zupa dobrze komponuje się również ze słonecznikiem, rukolą lub z grzankami.



 


Akademia Smaku
Wiecej moich przepisów
Wasza ocena

Quiz - akcesoria kuchenne

Co oznacza nazwa utensylia?