Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa z dyni to obowiązkowa pozycja na jesień. O tej porze roku rozgrzewające zupy to doskonały wybór.

Składniki

400-500 g obranej i pokrojonej dyni
4 szt. pomidory rzymskie
1 l wody
1 szt. marchew
1 łyżka oleju rzepakowego
1 łyżka ziół prowansalskich
1 łyżka papryki słodkiej
1/2 łyżka bazylii
2 łyżeczka chilli
1 łyżeczka rozgniecionych nasion kolendry
1 łyżeczka kozieradki
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczka cukru pudru
2-3 szczypta tabasco
pieprz i sól do smaku

Opis wykonania

Zupa z dyni jest pożywna i sycąca, a dodatek mocnych i wyrazistych przypraw sprawi, że zupa będzie niepowtarzalna w smaku i przyjemnie rozgrzewająca.

Opis wykonania

Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój na ćwiartki. Podsmaż w garnku razem z olejem, cebulą i czosnkiem. Gdy pomidory puszczą sok i zaczną się rozpadać, dodaj dynię oraz pokrojoną w kostkę marchew. Wymieszaj całość i dalej podsmażaj przez 2-3 minuty. Następnie dodaj ok. 3/4 podanej ilości wody oraz zioła prowansalskie. Gotuj na małym ogniu pod przykryciem, aż dynia zrobi się miękka. Wtedy zmiksuj wszystko blenderem na gładko. Jeśli zupa ma odpowiednią konsystencję dodaj pozostałe przyprawy. Jeśli jest zbyt gęsta dodaj pozostałą wodę. Zupę podawaj z liśćmi kolendry i czarnuszką.

TIP

Aby przyspieszyć gotowanie możesz wykorzystać pomidory w puszcze.
Zupa dobrze komponuje się również ze słonecznikiem, rukolą lub z grzankami.

 

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych